Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 02.02.2021

Держенергоефективності розробляє стимули для розвитку малої розподіленої енергогенерації з відновлюваних джерел енергії

Світові тенденції та перспективи розвитку малої енергогенерації з «чистих» джерел і в Україні – ключова тема, яку обговорили учасники круглого столу, ініційованого USAID та Фондом ім. Г.Бьолля.

Заступник Міністра енергетики з євроінтеграції Ярослав Демченков підкреслив, що Міненерго підтримує розвиток малої розподіленої генерації з відновлюваних джерел, яка наближена до споживачів, та покладає значні сподівання на створення сегменту просьюмерів – одночасних виробників і споживачів електроенергії. Цей напрямок може стати одним з ключових елементів сталого розвитку енергетичного сектору.

На необхідності розвитку малої енергогенерації наголосив Юрій Шафаренко, заступник Голови Держенергоефективності: «Розбудова цього сектору є важливою та ефективною для енергосистеми, оскільки виробництво електроенергії відбувається у точці споживання».

Так, в Україні набирають популярності сонячні електростанції у приватних домогосподарствах. Якщо на кінець 2017 р. лише близько 3 тис. сімей перейшли на сонячні панелі, то станом на кінець 2020 р. у 10 разів більше – вже майже 30 тис. родин. Разом вони генерують 900 млн кВт*год електроенергії. Цього достатньо, щоб постачати електроенергію для ще майже 300 тис. родин.

«Вже у 2020 році встановлено 1574 МВт потужностей сонячної енергетики, з яких 226 МВт – це СЕС у домогосподарствах. Втім необхідно розробити механізми, які б мотивувати встановлення таких технологій не лише для реалізації в мережу, а саме для забезпечення власних енергопотреб», – зауважив Юрій Шафаренко.

«Спільно з Міненерго вже працюємо над розробкою нового законопроекту, який дозволить встановлювати об’єкти «чистої» енергетики для генерації енергії лише на власні потреби (без «зеленого» тарифу) за вже відомим у світі принципом Net Metering», – додав Юрій Шафаренко.

Учасники круглого столу також розглянули міжнародний досвід у цій сфері, звернувши особливу увагу на умови розвитку малої генерації в Іспанії, Бельгії, Австралії та Німеччині.

Джерело: Урядовий портал.