Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 17.07.2020

Держенергоефективності та KPMG проаналізували пріоритетні ініціативи у сфері енергоефективності та декарбонізації економіки

Т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура представив експертам  консалтингової компанії «KPMG» пріоритети роботи агентства та обговорив з ними перспективи співпраці.

Обговорюючи можливу співпрацю, Костянтин Гура звернув увагу експертів на найбільш актуальні ініціативи, над якими наразі працює Агентство.

«Разом із Міненерго ведемо роботу над доопрацюванням довгоочікуваного базового законопроекту про енергоефективність. Його ціль – закласти фундамент для підвищення енергоефективності економіки країни, імплементуючи директиви ЄС. Законопроект вже направлено на розгляд до Секретаріату Енергетичного Співтовариства», – повідомив Костянтин Гура.

Ще один пріоритет – створення фонду для акумулювання надходжень з податку на викиди СО2 і їх реінвестиції в енергомодернізацію підприємств. Минулого року, коли такий податок зріс з 0,41 грн до 10 грн за 1 тонну викидів, було зібрано до 1 млрд гривень. Втім, наразі ці кошти не є цільовими, вони надходять до загального бюджету. Їхнє спрямування на енергоефективні цілі стане стимулом для компаній впроваджувати проекти і зменшувати як енергоспоживання, так і шкідливі викиди.

Інша ініціатива – запровадження електронної торгівлі твердим біопаливом. Як в деяких країнах ЄС, це забезпечить конкуренцію та прозорість торгівлі, вирівнювання цін на сировину, її якість та гарантії постачання виробникам енергії.

Окрім цього, на часі – запровадження ринку зелених облігацій. Відповідний закон вже прийнято, а підзаконна база готується, у т.ч. – порядок оцінки та відбору проектів екологічного спрямування, їх верифікації.

«Паралельно ми із міжнародними партнерами аналізуємо сценарії, розробляємо стимулюючі механізми та плануємо підготувати перші пілотні випуски зелених облігацій. Ми знаємо, що представники KPMG були консультантами провідних емісій зелених облігацій  у світі. Тому ваш багаторічний досвід стане в нагоді Україні», – підкреслив Костянтин Гура.

Представники KPMG, у свою чергу, виявили жваву зацікавленість до піднятих питань, які прогресивно  розвиваються у провідних країнах світу. Тому сторони домовилися детально розглянути можливості для співпраці, досліджень та використання міжнародних практик у зазначених напрямах.Довідка:

KPMG – міжнародна мережа, що надає аудиторські та консультаційні послуги у понад 150 країнах світу, у т.ч. в Україні. У сфері її діяльності – аналіз ринку, розробка і впровадження стратегії у різних секторах, серед яких і енергетика.