Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 27.10.2020

Держенергоефективності та Офіс простих рішень та результатів обговорили перспективи розвитку сфери енергоефективності та «чистої» енергетики в Україні

Т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура провів робочу зустріч із виконавчим директором Офісу простих рішень та результатів Марією Барабаш.

Марія Барабаш представила Офіс, що об’єднує фахівців у різних сферах, проводить системний аналіз економіки та розробляє пропозиції законодавчих змін, щоб зробити Україну успішною. Пропозиції реформ розглядаються на засіданнях Національної ради реформ під головуванням Президента України.

Під час перемовин М. Барабаш та К.Гура звернули увагу на стан, необхідні кроки та підготовлені Міненерго спільно з Держенергоефективності ініціативи для підвищення рівня енергоефективності в Україні.

Як відомо, економіка України є однією з найбільш енергоємних у світі. Це, звичайно, негативно позначається на економіці, екології та добробуті українців.

«Щоб зменшити енергоємність нашої економіки, підвищити її конкурентоздатність та й взагалі благополуччя громадян потрібен крос-секторальний розвиток  енергоефективності. Пріоритет – реформи в усіх секторах. Саме цей принцип закладаємо в основу нашої нової програми енергоефективності на 2022-2026 роки, яку ми розробляємо разом із Міненерго», – прокоментував Костянтин Гура.

Тож, 5-річна програма буде передбачати державну підтримку енергоефективності не лише в житловому секторі, а й в інших галузях: промисловості, бюджетній сфері, транспорті тощо.

Крім цього, Костянтин Гура окреслив започатковані спільно з Міненерго ініціативи, зокрема:

  • продовжено програму «теплих кредитів» для індивідуальних будинків на 2021 рік;
  • фіналізовано базовий законопроект «Про енергоефективність» та підготовлено проект Національного плану дій з енергоефективності на період до 2030 року;
  • розроблено законопроекти щодо відновлення ЕСКО-закупівель та розширення ЕСКО на об’єкти теплопостачання, водопостачання, електричних мереж;
  • розроблено концепцію Фонду декарбонізації для фінансування енергоефективних заходів у промисловості;
  • підготовлено цілий пакет законопроектів для розвитку біоенергетики;
  • опрацьовуються шляхи розвитку водневої енергетики;
  • працює Фінсько-український трастовий фонд;
  • наповнюється новими проектами Інвестиційна карта UAMAP.

«Енергоефективність – це вісь, навколо якої економіка має розвиватись. І для цього в нас є арсенал інструментів, щоб Україна ставала менш енергозалежною, економічно міцнішою та інноваційною», – підсумував К.Гура.

За підсумками зустрічі сторони домовилися продовжити діалог і опрацювати потенційні напрями співпраці, щоб посилити інвестиції у розвиток сфери енергоефективності та «чистої» енергетики.

Джерело: Урядовий портал.