Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 18.03.2021

Держенергоефективності та Посольство ОАЕ в Україні розглянули напрями співпраці України та ОАЕ у «зеленій» енергетиці

Про напрями співпраці України та ОАЕ у «зеленій» енергетиці йшлося на зустрічі т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтина Гури та Надзвичайного і Повноважного Посла ОАЕ в Україні Салема Ахмед Аль-Каабі.

Перемовини відбулися у світлі нещодавнього офіційного візиту Президента України Володимира Зеленського до Об’єднаних Арабських Еміратів у лютому цього року.

«Україна цінує партнерство із такою потужною державою, як Об’єднані Арабські Емірати. Взаємовигідними напрями для спільної роботи є «зелена» енергетика, декарбонізація та енергоефективність», – повідомив на початку зустрічі Костянтин Гура.

Так, Держенергоефективності вже розвиває партнерство із Міністерством енергетики та промисловості ОАЕ в рамках укладеного Меморандуму в 2017 році.

Крім цього, у м. Абу-Дабі (ОАЕ) базується всесвітньо відоме Міжнародне агентство з відновлюваних джерел енергії (IRENA), до Статуту якого приєдналася Україна у 2018 році. Відповідний закон було розроблено Держенергоефективності.

Також Агентство має продуктивний досвід співпраці із експертами IRENA щодо розробки «зелених» аукціонів, організації спільних міжнародних конференцій з відновлюваної енергетики. Щороку делегація України бере участь у засіданнях Асамблеї IRENA.

«Сучасні глобальні зміни вимагають від країн мобілізації все більших зусиль для сталого розвитку та «зеленого» переходу. Україна також обрала цей шлях. У цих напрямах ми маємо низку законодавчих ініціатив, а також розроблені фінансові інструменти (зелені облігації, Фонд декарбонізації, Фонд зелених інвестицій, UAMAP – карту інвестиційних потенційних проєктів», – повідомив Костянтин Гура та актуалізував інформацію про стан, пріоритетні напрями та напрацювання Держенергоефективності.

У свою чергу, Посол Салем Ахмед Аль-Каабі наголосив на необхідності посилення партнерства та обміну досвідом для потенційних взаємовигідних проектів та інвестицій.

Як відомо, ОАЕ відомі значними ресурсами нафти і газу, але ця держава також розвиває «чисту» енергетику. Так, ціль Енергетичної стратегії ОАЕ до 2050 р. – досягти щонайменше 44 % «чистої» енергії в енергобалансі.

Саме в ОАЕ реалізується відомий і унікальний проект – будівництво міста Масдар. Це одне із найбільш сталих міст у світі, де застосовуються інноваційні рішення щодо ефективного споживання енергоресурсів, води, зменшення відходів.

Підбиваючи підсумки, сторони домовилися щодо:

важливості продовження співпраці із Міністерством енергетики та промисловості ОАЕ;

презентації бізнес-середовищу ОАЕ потенційних інвестиційних проєктів «зеленої» енергетики та енергоефективності;

розглянути можливості участі бізнесу та фондів ОАЕ у створенні Фонду зелених інвестицій в Україні.

Джерело: Урядовий портал.