Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 03.11.2020

Держенергоефективності та Представництво ім. Г.Бьолля в Україні обговорили актуальні напрями співпраці для «зеленого» переходу громад

Т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура провів робочу зустріч із представниками бюро Фонду ім. Г. Бьолля в Україні та ГО «Екодія», які здійснюють активну діяльність у напрямку екологічного «зеленого руху».

Як повідомив керівник представництва Сєргєй Сумлєнний, в Україні Фонд діє з 2008 року та підтримує такі цінності, як рівність, збереження довкілля і розвиток громадського суспільства.

Серед ключових напрямів Фонду – сприяння скороченню викидів парникових газів і підвищенню енергоефективності, збереження довкілля і клімату, підтримка екологічного громадського руху.

У свою чергу, Костянтин Гура представив пріоритетні для Агентства напрями роботи, щоб зменшити енергоємність економіки країни: від підвищення енергоефективності у різних секторах та розвитку «чистої» енергетики до впровадження дієвих інструментів фінансування проектів.

Обговорюючи «чисту» енергетику, сторони звернули увагу на важливість розвитку малої генерації. Адже відновлювані джерела енергії – дієва альтернатива традиційним енергоресурсам для кожної громади. Цьому питанню приділено особливу увагу у 4-му енергопакеті ЄС «Чиста енергія для всіх європейців».

Також, Оксана Алієва, координатор програми «Зміни клімату і енергетична політика», поділилися результатами проведених із партнерами досліджень щодо розвитку розподіленої генерації (https://bit.ly/3oM1M8q) та енергетичних кооперативів.

На її переконання, щоб заохотити громади переходити на «чисті» джерела, важливо створити стимули і підвищувати їхню обізнаність щодо таких можливостей та джерел фінансування проектів. Зокрема, корисним для громад буде і онлайн-курс про фінансування місцевих енергетичних проектів, який розробили ГО «Екоклуб» за підтримки Фонду та Посольства Норвегіі в Україні: https://money.ecoclubrivne.org.

Загалом, за підсумками зустрічі сторони домовилися опрацювати можливості для об’єднання зусиль у таких напрямах:

  • сприяння впровадженню малої та середньої розподіленої генерації;
  • поширення проектів із встановлення СЕС на дахах адміністративних будівель;
  • впровадження системи гарантій походження енергії з відновлюваних джерел;
  • енергетична утилізація твердих побутових відходів;
  • запровадження ринку зелених облігацій;
  • розвиток будівництва пасивних будівель;
  • популяризація переваг розвитку енергоефективності та «чистої» енергетики.

Джерело: Урядовий портал.