Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 06.04.2016

«Держзовнішінформ» провів III щорічний Форум «Трансфертне ціноутворення. Новації. Практика. Контроль»

31 березня у Києві відбувся III щорічний Форум «Трансфертне ціноутворення. Новації. Практика. Контроль», організований ДП «Держзовнішінформ» за підтримки Державної фіскальної служби України.

Враховуючи виняткову актуальність теми, учасникам Форуму – представникам більш ніж 120 вітчизняних компаній – було запропоновано «з перших вуст» одержати не тільки максимально повну інформацію про новели вітчизняного законодавства про ТЦУ, але й відповіді на найбільш животрепетні питання щодо підготовки звітності з трансфертного ціноутворення, розробки документації для обґрунтування рівня цін у контрольованих операціях і практики податкового контролю за ними.

Програма заходу, що здобув репутацію чи не найпотужнішого тематичного інформаційного майданчика в країні, була традиційно цікавою та дуже насиченою. У межах чотирьох півторагодинних сесій – «Зміни у законодавстві з ТЦУ», «Джерела інформації для цілей ТЦУ», «Практика підготовки документації та звітів з ТЦУ» і «Контроль за ТЦУ з боку держави» – розглядалося широке коло питань, що стосуються проблематики трансфертного ціноутворення. Перед учасниками Форуму з доповідями й презентаціями виступили цікаві спікери: директор ДП «Держзовнішінформ» Юрій Лазоренко, начальник управління методології податку на прибуток підприємств Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування ДФС Олексій Задорожний, заступник начальника відділу перевірок трансфертного ціноутворення Департаменту податкового і митного аудиту ДФС В'ячеслав Кругляк, начальник управління галузевих досліджень ДП «Держзовнішінформ» Олег Мельник.

Практичними рекомендаціями та предметними кейсами з учасниками Форуму також поділилися партнер, керівник групи трансфертного ціноутворення «КПМГ в Україні» Костянтин Карпушин, керівник групи трансфертного ціноутворення «PwС Україна» Ольга Трифонова, консультант із ТЦУ аудиторської компанії «Бейкер Тіллі Україна» Олексій Щурко.

Іван Шинкаренко, к.е.н., партнер WTS Consulting / «КМ Партнери», предметно розповів слухачам про особливості застосування методу розподілу прибутку з метою трансфертного ціноутворення, а партнер, керівник практики податкового права юридичної практики DLA Piper  Світлана Мусієнко розкрила перед слухачами усі тонкощі судових суперечок з ТЦУ між платниками податків і контролюючими органами з урахуванням як української, так і міжнародної практики. Представник Bureau Van Dijk Ірина Сидорова, своєю чергою, виступила зі змістовною доповіддю про практику використання спеціалізованих інформаційних систем для цілей ТЦУ.

Варто зазначити, що практично кожна панельна сесія закінчувалася шквалом питань від учасників Форуму, на які спікерам доводилося відповідати не лише у «суворо відведений час», але й у кулуарах заходу, під час коротких перерв на каву. І спікери – слід віддати їм належне – ставилися до цього із розумінням.

Адже вітчизняні бізнесмени, усіляко прагнучи активізувати власну зовнішньоекономічну діяльність, бажають при цьому залишатися сумлінними платниками податків. Готові до вибудовування якісно нових взаємин з підприємцями й представники контролюючих органів. Але реалізувати ці прагнення на практиці непросто. Законодавство про трансфертне ціноутворення не тільки залишається одним із основних нововведень вітчизняного нормативного поля останніх років, але й продовжує динамічно удосконалюватися.

Показово, що привітавши учасників Форуму, заступник начальника відділу перевірок трансфертного ціноутворення Департаменту податкового і митного аудиту ДФС В'ячеслав Кругляк на початку свого виступу звернувся до представників бізнесу саме із цими, дуже правильними словами: «Ми (фахівці ДФС із трансфертного ціноутворення) завжди із задоволенням беремо участь у подібних заходах з двох дуже важливих для нас причин. По-перше, ми хочемо знати вашу думку, чути ваші питання, враховуючи, що всі ми вчимося, напрацьовуємо досвід. Ми – досвід контролю за трансфертним ціноутворенням, ви – досвід коректного формування цін, формування умов операцій, які є контрольованими. По-друге, подібні форуми для нас – чудова можливість донести нашу позицію щодо суттєво важливих питань, тонкощів, нюансів ТЦУ, для вас – можливість одержати від нас відповіді на найзлободенніші питання».

Чути питання, одержувати відповіді, давати можливість, збагачуватися досвідом, вчитися спілкуватися по-новому – це саме те, заради чого в ДП «Держзовнішінформ» і було задумано масштабний захід: Форум «Трансфертне ціноутворення. Новації. Практика. Контроль». Форум, стратегічним партнером якого цього року виступила компанія «КПМГ в Україні», консалтинговим партнером – компанія «Бейкер Тіллі Україна», аналітичним партнером –  компанія  Bureau Van Dijk, юридичним – компанія DLA Piper, партнером сесії – компанія WTS Consulting. І все це за масштабної медіапідтримки з боку Генерального ТБ-партнера – каналу «Перший діловий», Генерального новинного партнера – інформагентства «Інтерфакс-Україна», Генерального інформаційного партнера –  ділового порталу «ДЕЛО.UA», інформаційно-правового партнера в особі «ЛІГА:ЗАКОН», Генерального медіапартнера – ділової газети БІЗНЕС «Бухгалтерія», ділового медіапартнера – газети «Бізнес», а також ділової газети «Україна Бізнес Ревю», інформаційного порталу DSNEWS.UA, ділового щотижневика «Ділова Столиця» та  інформагентства «Українські Новини».