Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.04.2023

Для гуманітарного розмінування України потрібно в десятки разів більше фахівців, ніж є зараз, – Юлія Свириденко

Для гуманітарного розмінування українських територій потрібно в десятки разів більше фахівців, підготовлених за міжнародними стандартами, аніж працює сьогодні. Тому Уряд  розраховує, що країни-партнери допоможуть із навчанням саперів. Про це заявила Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко під час виступу на Міжнародному саміті міст і регіонів у межах Конгресу місцевих і регіональних влад при Президентові України. Також на заході були присутні Президент України Олександр Зеленський, Генсек НАТО Єнс Столтенберг та Голова офісу Президента Андрій Єрмак.

«В Україні потенційно забрудненими є близько 174 тис. квадратних кілометрів землі. Це земля, яка є джерелом їжі для близько 81 мільйона людей у всьому світі. Це надзвичайно великий обсяг роботи, виконати яку Україна може лише за умов надзвичайно ефективної організації і лише за допомоги світової спільноти», – зазначила Юлія Свириденко.

За її словами, наразі розроблено план заходів із розмінування земель сільськогосподарського призначення. Визначено економічно пріоритетні регіони, затверджено мапу потенційно небезпечних територій, чіткі та прозорі критерії черговості робіт з розмінування. Усього заплановано обстежити та розмінувати 470 тисяч гектарів сільгоспземель.

Найбільша площа забруднених земель на півдні і сході України. В Херсонській області треба обстежити більше 208 тисяч гектарів, в Харківській області – майже 160 тисяч гектарів, а в Миколаївській – більше 85 тисяч гектарів.

На все це потрібні чималі кошти. За оцінкою Світового банку, повний комплекс робіт із гуманітарного розмінування може коштувати 37,4 млрд доларів. Лише на першочергові потреби з обстеження та пріоритетного розмінування земель сільськогосподарського призначення за попередніми оцінками необхідно 1,5 мільярди доларів США.

Перший віцепрем’єр-міністр України запросила міжнародних партнерів долучитися до гуманітарного розмінування і брати патронаж над визначеними областями.

«Ми повинні разом вирішити цю проблему, аби вберегти світ від продовольчої кризи та життя людей від смертельної небезпеки», – резюмувала Юлія Свириденко.

 

 

www.me.gov.ua