Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 26.01.2021

Дмитро Кулеба обговорив із главою зовнішньополітичного відомства Йорданії питання торгівлі та продовольчої безпеки

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з Віце-прем’єр-міністром – міністром закордонних справ та у справах експатріантів Йорданського Хашимітського Королівства Айманом Ас-Сафаді.

Дмитро Кулеба та Айман Ас-Сафаді обговорили активізацію відносин України та Йорданії і наголосили на важливості регулярного політичного діалогу між двома країнами. Міністри домовилися провести ближчим часом політичні консультації між міністерствами закордонних справ.

Співрозмовники приділили особливу увагу темі розвитку торгівлі та важливій ролі українського експорту у зміцненні продовольчої безпеки Йорданії.

Глава МЗС України виступив за відновлення у 2021 році засідань Спільної українсько-йорданської комісії з торговельно-економічного співробітництва.

Айман Ас-Сафаді підтримав пропозицію Дмитра Кулеби направити до України делегацію йорданського бізнесу для ознайомлення з можливостями, які надає наша держава для взаємовигідної торгівлі та інвестицій.

Окремою темою розмови стало залучення йорданських студентів до навчання в українських університетах.

Сторони обмінялися думками щодо розвитку подій у регіоні Близького Сходу та Північної Африки, обговорили подальшу взаємодію України та Йорданії у рамках міжнародних організацій.

Міністри обмінялися запрошеннями здійснити двосторонні візити після нормалізації епідемічної ситуації.

Довідково

Попередній раунд політичних консультацій між МЗС України та Йорданії відбувся у 2011 році.

За 11 місяців 2020 року, експорт українських товарів до Йорданії збільшився у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року на 8,3% і склав 167,686 млн. дол. США.

Основні статті експорту України до Йорданії: зернові (37%), чорні метали (20,3%), жири та олії тваринного або рослинного походження (17,6%).

Основу імпорту з Йорданії в Україну склали добрива (32,5%), фармацевтична продукція (23,2%) та продукти неорганічної хімії (10,4%).

Джерело: Урядовий портал.