Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 02.06.2022

До кінця року Україна приєднається до Конвенції про процедуру спільного транзиту

До кінця 2022-го Україна має успішно пройти оціночну місію та приєднатися до Конвенції про процедуру спільного транзиту і про спрощення формальностей у торгівлі товарами.

Сподівання на це в інтерв’ю Укрінформу висловив в.о. голови Державної митної служби України В’ячеслав Демченко.

Він нагадав, що у квітні виповнився рік Національного застосування NCTS — електронної процедури спільного транзиту, – за підсумками якого Київ мала відвідати міжнародна оціночна місія, уповноважена надати рекомендації про приєднання України до міжнародної системи спрощеного транзиту. Утім, планам завадила війна.

“Очікувалося, що остаточна оціночна місія зможе відвідати Україну у травні, і вже восени ми могли розпочати міжнародне застосування NCTS. Зараз активно комунікуємо із партнерами щодо визначення нових таймлайнів та можливо – альтернативних способів оцінювання готовності України. Поки що не відкидаємо можливості початку міжнародного застосування NCTS до кінця року”, – розповів Демченко.

Перший рік національного застосування NCTS, за його словами, був дуже насиченим. Важливою подією, зокрема, стало проведення у листопаді 2021-го попередньої оціночної місії щодо готовності України приєднатися до Конвенції про процедуру спільного транзиту. “Місія констатувала високий професіоналізм національної команди NCTS та посадових осіб митних органів. Саме приїзд місії в Україну став переломним моментом, коли представники бізнесу зрозуміли, що усе це серйозно і Україна має реальні шанси приєднатися до міжнародної системи NCTS вже у найближчому майбутньому”, – наголосив в.о. голови Держмитслужби.

Демченко запевнив: у травні митна служба пройшла завершальний (міжнародний) етап тестування роботи національного застосунку NCTS, тож з технічної точки зору Україна повністю готова до початку його міжнародного застосування.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів схвалив законопроєкт про зміни до Митного кодексу, необхідні для забезпечення міжнародного застосування NCTS (New Computerized Transit System, Нова комп’ютеризована транзитна система) та розширення імплементації положень митного законодавства ЄС. Документ передадуть на розгляд парламенту. Подальша імплементація митного законодавства Євросоюзу передбачає, зокрема, можливість застосування українськими підприємствами транзитних декларацій із використанням NCTS без необхідності оформляти будь-які додаткові транзитні документи в межах 36 країн — учасниць “транзитної” Конвенції.

 

www.ukrinform.ua