Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 16.02.2022

Економічна ситуація в Україні стабільна і прогнозована – Свириденко

За 8 років російської агресії українська економіка те тільки стала стійкою, а й знаходить резерви для розвитку.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це під час Всеукраїнського телемарафону до Дня єднання сказала перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко.

Вона вважає, що згуртованість — це природна реакція українців на виклики, які перед нами постали. “Україна в усіх міжнародних ЗМІ, ми в епіцентрі усіх новин. І весь світ обговорює: чи витримає економіка України? Чи витримає енергетика України? Чи витримає Україна? Насправді ж ми уже 8 років живемо в умовах дуже складного й напруженого конфлікту. І тому наша економіка те тільки стала стійкою, а й має резерви для розвитку”, – запевнила Свириденко.

Найбільшим здобутком 2021 року вона назвала досягнення макроекономічної стійкості. Про що свідчать реальні цифри та факти. Країна має найбільший обсяг доларового ВВП за всю історію — $200 мільярдів. Цей показник навіть перевищив результати 2007-2008 років, коли вітчизняна економіка стрімко розвивалася. Тоді, коли не було окупації Криму й сходу України. “Ми маємо зростання ВВП на рівні 3,2%. Що це означає для кожного українця? Це, в першу чергу, покращення добробуту. Доходи українців зросли на 20% за рік. Середня заробітна плата становила 14 тисяч гривень, уряд підвищив мінімальну зарплату. На жаль, інфляція була на дуже високому рівні, що стало віддзеркаленням світових тенденцій і трендів. Але доходи українців зростали швидше. І це відчула кожна українська родина”, – переконана Свириденко.

За її словами, дуже важливо, що дефіцит зведеного державного бюджету торік скоротився до 3,5%. Також добре, що Нацбанк зміг акумулювати рекордні за останні 9 років обсяги міжнародних резервів – $29,2 мільярда станом на кінець січня. “Чому це важливо? Коли в січні ми побачили панічні настрої на ринку валюти, Нацбанк мав можливість вийти на ринок і продати $1,5 мільярда, таким чином згладжуючи надмірні коливання обмінного курсу, та втримати його”, – пояснила урядовець.

Свириденко наголосила на відсутності будь-яких економічних підстав для коливання валютного курсу. Давалися взнаки лише панічні настрої, що тиснули на ринок. Але вже за кілька тижнів НБУ почав викуповувати валюту, щоб поповнити міжнародні резерви. “Вважаю, що паніка на валютному ринку минула. Тому прошу усіх українців зберігати спокій, адже це — запорука стабільності, стійкості економіки”, – нагадала глава Мінекономіки.

За її словами, ми маємо стабільну ситуацію з міжнародними виплатами. Наступний великий платіж за зовнішньою заборгованістю чекає на країну у вересні — на $1,3 мільярда.

Свириденко нагадала, що тривожні для нашої країни новини з’явилися ще до початку опалювального сезону, коли експерти лякали українців можливими віяловими відключеннями електроенергії й тим, що взимку вітчизняна енергетика, мовляв, не витримає. “Ми не тільки витримали. Зараз маємо історичну подію — 15 блоків атомних електростанцій працюють на повну потужність й забезпечують енергетичну стійкість держави”, – сказала урядовець.

Вона також нагадала про поліпшення ситуації із забезпеченням України вугіллям. На ТЕС, ТЕЦ і в портах його накопичили понад мільйон тонн, що вдвічі більше, ніж торік. Також у підземних сховищах Україна має 10,7 мільярда кубометрів газу.

Перший віцепрем’єр переконана: Україна без проблем завершить нинішній опалювальний сезон.

 

www.ukrinform.ua