Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 16.12.2020

Економічні переваги від інтеграції у Єдиний цифровий ринок ЄС: названі реальні цифри

15 грудня 2020 року Міністерство цифрової трансформації України презентувало дослідження «Інтеграція України у єдиний цифровий ринок ЄС: потенційні економічні переваги».

Дослідження виконано Центром аналізу міжнародної торгівлі Trade+ при Київській школі економіки та ГО «Український центр європейської політики» на замовлення Міністерства цифрової трансформації України.

Результати дослідження містять експертні оцінки та реальні розрахунки потенційного прибутку для економіки країни від інтеграції у Єдиний цифровий ринок ЄС.

Під час презентації дослідження заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан підкреслила: «Різні сценарії інтеграції в Єдиний цифровий ринок ЄС демонструють, що розмір потенційних вигод буде залежати від масштабу регуляторних та цифрових трансформацій в Україні. Чим швидше і ефективніше ми реалізуємо необхідні перетворення, тим швидше зможемо реалізувати вигоди інтеграції у Єдиний цифровий ринок ЄС».

Світлана Таран, автор дослідження, менеджер проекту Центру аналізу міжнародної торгівлі Trade+ при Київській школі економіки, наголосила на основних економічних перевагах: зниження трансакційних і торговельних витрат у торгівлі товарами та послугами між ЄС та Україною; зростання ефективності роботи бізнесу, продуктивності економіки та ВВП України; зростання добробуту громадян України та ЄС: кращий доступ та зниження цін на цифрові інноваційні товари та послуги, захист прав споживачів; розвиток інноваційних продуктів та послуг та цифрової інфраструктури.

Згідно з дослідженням, поступове наближення регуляторного середовища та цифрового розвитку України до рівня ЄС у рамках інтеграції до Єдиного цифрового ринку ЄС вплине на двосторонню торгівлю між Україною та ЄС: зростання експорту з України до ЄС товарів — на 11,8-17% (2,4-3,4 млрд дол. США), послуг — на 7,6-12,2% (302,5-485,5 млн дол. США).

Також це вплине на продуктивність та економічне зростання України: зростання ВВП України — на 2,4-12,1% (3,1-15,8 млрд дол. США), добробуту громадян — на 3,6-7,8%.

Цифровізація української економіки та суспільства є одним з важливих складників не лише обраного Україною вектору європейської інтеграції, а й розвитку країни загалом. Наближення законодавства і стандартів України до законодавства і стандартів ЄС зменшить регуляторні розбіжності між Україною та ЄС у цифровій сфері та прискорить цифровий розвиток України.

Захід було проведено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Джерело: Урядовий портал.