Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 12.10.2021

Економічну перевагу від синхронізації з ENTSO-E оцінюють у $1,5 мільярда на рік – Шмигаль

Економічний ефект від синхронізації Об’єднаної енергетичної системи України з Європейською мережею операторів системи передачі електроенергії (ENTSO-E) становитиме $1,5 млрд на рік.

Про це Прем’єр-міністр Денис Шмигаль сказав під час заходу «Інтеграція України до ENTSO-E: за крок до енергетичної незалежності», повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Приєднання до енергосистеми Європи – це дуже практичний крок. Наші колеги зі Світового банку оцінюють, що економічні переваги від синхронізації ОЕС України з ENTSO-E орієнтовно складають 1,5 млрд доларів щороку”, – сказав Шмигаль.

Він повідомив, що синхронізація надає такі основні переваги для України: енергонезалежність і безпека, демонополізація ринку електроенергії, розширення експортних можливостей, спрямованість на декарбонізацію та модернізація інфраструктури і розвиток нових технологій.

“Від’єднання України від енергосистеми Російської Федерації призведе до втрати стратегічного впливу останньої на електроенергетичну галузь не лише в Україні, а й у європейських країнах”, – заявив очільник уряду.

Для України синхронізація посилить стійкість енергосистеми, загальний технологічний рівень експлуатації та рівень безпеки постачання енергії.

Шмигаль повідомив, що європейським партнерам буде запропоновано розбочати стратегічний енергетичний діалог високого рівня між Україною та ЄС, в тому числі, стосовно питань декарбонізації та синхронізації енергосистем.

За словами прем’єр-міністра, в процесі синхронізації в національне законодавство потрібно впровадити європейські нормативи з прозорими антимонопольними процедурами та інструментами протидії маніпулюванню ринком. Синхронізація також дозволить наростити експорт електроенергії до Європи.

 

www.ukrinform.ua