Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 25.01.2022

Експерт прогнозує цьогоріч активний розвиток в Україні альтернативи банківським депозитам

У 2022 році в Україні активно розвиватимуться фонди інвестування в нерухомість (ФІН), як альтернативний інструмент для інвестицій та збереження статків громадян.

Про це Укрінформу розповів співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов.

За його словами, головна особливість нових інструментів фінансування полягає в тому, що громадяни можуть вкласти власні заощадження, придбавши відповідні акції (цінні папери), що перебуватимуть у вільному обігу, та отримувати прибуток в розмірі від 10% річних з прив’язкою до курсу іноземної валюти.

“Для збереження коштів та отримання прибутку від інвестицій в об’єкт нерухомості у більшості громадян зникне необхідність, наприклад, у придбанні квартири, її обслуговуванні та здачі в оренду. Натомість виникне можливість отримати прибуток від інвестиції в фонд, який безпосередньо володіє та здає таку нерухомість. Такі фонди існують в усьому світі і це досить популярний вид розміщення вільних коштів”, – розповів експерт.

Семенцов зауважив, що в Україні зазвичай фонди інвестування в нерухомість закриті для пересічних інвесторів. За даними експерта, тільки наприкінці 2021 року кілька відомих і потужних українських девелоперів оголосили про створення таких фондів з можливістю інвестування в них всіх охочих.

“Вкладення фізичних осіб у фонди інвестування в нерухомість стане додатковим джерелом фінансування будівництва об’єктів нерухомості без залучення банківського кредитування. Це також дасть змогу забудовникам отримувати цільове фінансування на конкретний об’єкт нерухомості, а кінцевим інвесторам – отримувати прибуток від реалізації цих проєктів”, – підкреслив експерт.

На його думку, згідно з українським законодавством і залежно від типу фонду, розмір мінімальної суми для входження в український фонд інвестицій в нерухомість через купівлю цінних паперів може становити від $5 тис.

За його словами, інвестування у фонди може стати альтернативою банківським депозитам, але з більш привабливою прибутковістю.

Семенцов прогнозує, що у найближчі 2-3 роки в Україні може з’явитися і повноцінно запрацювати щонайменше 10 фондів інвестування в нерухомість.

“У створенні таких фондів зацікавлені насамперед потужні українські девелоперські компанії, які планують реалізовувати одночасно від 3 до 5 масштабних проєктів, розтягнуті в часі на 5-10 років у різних сегментах нерухомості”, – сказав він.

Фахівець також припустив, що у 2022 році спостерігатиметься поступове перетікання коштів громадян з депозитних вкладів до фондів. Проте фокус уваги потенційних вкладників до таких фондів можливий не раніше травня-червня.

“За найоптимістичнішими прогнозами, у 2022 році “перетікання” капіталів фізосіб з банківського сектору до інвестиційних фондів може скласти до 2-2,5% від загальної суми вкладень в іноземній валюті (до $250 млн), і до 3-5% від загальної суми гривневих депозитів (близько 25-30 млрд грн)”, – зазначив Семенцов.