Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 02.12.2021

Експорт насіння з України до ЄС збільшився вдвічі

За 10 місяців 2021 року з України до ЄС експортовано 1642 тонни насіння. Це вже вдвічі більше, ніж у 2020 році, коли експорт насіння становив 822 тонни та в 5 раз більше, ніж у 2019 році, коли з України до ЄС було експортовано 321 тонну насіння. Про це повідомила Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька під час онлайн-конференції «Seed Forum–2021», присвяченої трендам та перспективам ринку насіння в Європі й Україні.

«Відкриття європейського ринку для нас – це дорога в 10 років. Переговори за визнання вітчизняного насіння вимогам ЄС почалися в 2011 році і тривали дуже довго. Зараз ми маємо всі можливості для того, щоб отримувати зиск від багаторічної праці перемовників – десятків людей із бізнесу та влади», – зазначила Владислава Магалецька.

Найбільше експортовано до країн ЄС у 2021 році:

  • насіння кукурудзи – 1207 тонн;
  • насіння пшениці – 333 тонни;
  • соняшнику – 52 тонни;
  • насіння інших культур – 50 тонн.

З метою виконання фітосанітарних вимог країн ЄС та ЄЕС в 2021 році було присвоєно статус вільних від шкідливих організмів 17 місцям вирощування насіннєвого матеріалу (жито, просо, кукурудза, пшениця) на площі 673 га.

Крім того, збільшилася кількість розглянутих та затверджених план-схем розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних культур. Всього їх було затверджено 480.

Нагадаємо, Держпродспоживслужба, Міністерство закордонних справ, Мінекономіки спільно працюють над відкриттям нових ринків для українського експорту, надаючи підтримку виробникам та усуваючи технічні перешкоди в торгівлі, а також забезпечуючи державні гарантії щодо дотримання вимог країн-партнерів.

 

www.kmu.gov.ua