Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 18.11.2019

Експорт зернових культур

Період 25 вересня – 23 жовтня став для ринку зернових знаковим, адже щотижня експортні ціни демонстрували зростання після досягнення найнижчих рівнів у середині вересня.

Зазначимо, що протягом перших декількох тижнів аналізованого періоду зростання було в межах 2-­3 USD/т, а от у другій половині, починаючи з 9 жовтня, пшениця всіх класів дорожчала на 5-­7 USD/т щотижня.

Висхідного тренду цінам надав і світовий ринок зернових. Окрім цього, кількість пропозиції пшениці значно скоротилася з огляду на дані експорту. Україна вже експортувала більше, ніж половину своїх запасів пшениці за останні три з половиною місяці, що вказує на швидке зниження темпів експорту, який мав бути компенсований збільшенням поставок кукурудзи. Попит на чорноморську пшеницю залишається високим, про що свідчать дані тендерів GASC. За даними Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, з початку 2019/2020 МР – станом на 18 жовтня – Україна відправила на експорт 16,11 млн тонн зернових і зернобобових.

Даний показник на 6,66 млн тонн (1,4 рази) перевищує результат за аналогічний період минулого року. За звітний період експортовано 10,1 млн тонн (+3,22 млн тонн) пшениці, 3,05 млн тонн (+697 тис. тонн) ячменю, 2,76 млн тонн (+750 тис. тонн) кукурудзи, 4,1 тис. тонн (­53,2 тис. тонн) жита. У свою чергу, таке стрімке зростання ринку мало спонукати фермерів до продажів зернових культур, але останні не поспішають реалізовувати свою продукцію.

Продажі ячменю на низькому рівні.

Основна його частина (близько 60%) вже реалізована: практично відсутній попит та обмежена кількість пропозиції роблять даний ринок млявим та поки не дуже цікавим для трейдерів. Але фермери, що мають залишки на своїх складах, притримують зернову культуру.

Вітчизняна кукурудза демонструвала укріплення своїх позицій.

Збирання врожаю в Чорноморському басейні просувається високими темпами. Так, станом на 21 жовтня в Україні з 58% площі було зібрано 19,1 млн тонн кукурудзи при середній врожайності 6,63 т/га. Водночас склалася ситуація, коли одні фермери здійснюють продажі кукурудзи, а інші поки притримують зерно нового врожаю для більш вигідних пропозицій.

У свою чергу, більшість експертів сходиться на думці, що ціни на кукурудзу в Україні, які дещо зросли слідом за зростанням котирувань у Чикаго після оприлюднення звіту МСГ США, почнуть знижуватися, особливо на тлі збільшення пропозицій нового врожаю.

МСГ США не принесло великих сюрпризів у своєму щомісячному звіті, опублікованому 10 жовтня, деякі цифри навіть вважаються нереальними. Так, очікується, що обсяг виробництва пшениці в Україні у 2019/2020 МР залишиться незмінним – на рівні 36 млн тонн, але запаси на початку і наприкінці сезону скоротяться через значний обсяг експорту у 2018/2019 МР (30,3 млн тонн).

Мирослава Шимкова,

експерт ДП «Держзовнішінформ»