Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 05.01.2023

Тепла зима в Європі та США продовжує опускати ціни на газ та посилювати тиск на нафтові котирування

В Європі грудень та січень виявилися досить теплими, і за прогнозами, в наступні 7-14 днів низьких температур не очікується, що посилює тиск на світові ціни на газ і, відповідно, нафту.

За даними біржі ІСЕ, на хабі TTF у Нідерландах котирування на газ впали до 780 $/за 1000 м3, що відповідає торішньому рівню.

Підземні сховища Німеччини заповнені на 90%, і країна оголосила про повну відмову від використання російської нафти, газу та вугілля.

Березневі ф’ючерси на нафту марки Brent на лондонській біржі ICE з початку січня впали на 4,5% до 82,1 $/барель, а лютневі ф’ючерси на нафту марки WTI – на 4,3% до 76,9 $/барель, що відповідає рівню минулого місяця та повністю нівелює зростання двох попередніх тижнів.

Причиною обвалу цін аналітики вважають негативні дані про економіку Китаю та прогноз голови МВФ про те, що 2023 рік стане складнішим, ніж 2022. Ринкам не варто очікувати швидкого відновлення китайської економіки після трьох років карантинів, масового банкрутства малих та середніх підприємств, різкого збільшення рівня безробіття та норми соціальних накопичень, а також швидкого поширення захворюваності та смертей останніми місяцями.

На ринок тисне падіння цін на російську нафту, викликане санкціями та європейським ембарго. Протягом грудня російська нафта марки Urals подешевшала на 25% до 52 $/барель, а її експорт скоротився на 22%.

Наразі на ринку нафти сформувалися два сегменти. До першого входять країни G7, ЄС та Австралія, до другого – країни БРІКС. Дисконт між ціною основної світової марки нафти Brent, що видобувається на шельфових родовищах Brent, Forties, Oseberg та Ekofisk, та ціною на російську нафту марки Urals сягнув рекордних 58%. Основним покупцем російської нафти зараз є Індія, яка збільшила закупівлі у 36 разів до 1,08 млн барелів/добу, що на 830 тис барелів перевищує обсяги закупівлі Китаю.

Китай стримано імпортує нафту з рф через можливі санкції з боку США та зниження темпів розвитку економіки на тлі поширення захворюваності на ковід.

 

graintrade.com.ua