Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 13.04.2023

ФДМУ готує до приватизації Запорізький алюмінієвий комбінат в 3 кварталі

Фонд державного майна готує до приватизації Запорізький алюмінієвий комбінат в 3 кварталі.

Про це йдеться в повідомленні фонду, передають Українськi Новини.

Зазначається, що зараз підприємство знаходиться в тяжкому фінансово-економічному стані через неефективне управління попередніми приватними власниками – компанією Velbay holdings limited, яка підконтрольна “Російському алюмінію” (РУСАЛ) російського олігарха Олега Дерипаски.

“В 2015 році держава в результаті судового процесу повернула 68%-ий пакет акцій в державну власність, передавши його в управління ФДМУ. Решту акцій (29,5%) в лютому 2023 року стягнув в дохід держави Вищий антикорупційний суд за позовом Мінюсту. За 14 років колишні власники фактично розграбували підприємство і знищили унікальне виробництво первинного алюмінію. Раніше комбінат був єдиним в Україні виробником цієї продукції. Він мав потужності по виробництву первинного алюмінію понад 100 тис. тонн на рік. На час повернення 68%-ого пакету акцій в державну власність комбінат практично припинив виробництво, – йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, на підприємстві відбулось повне згортання випуску первинного алюмінію, ліквідоване глиноземне виробництво, електролізні потужності виведені з експлуатації.

Зараз основними джерелами доходу підприємства є здача майна в оренду та продаж активів і виробничих запасів.

В 2022 році комбінат отримав збиток 59,3 млн гривень.

Як повідомляли Українськi Новини, у лютому Вищий антикорупційний суд (ВАКС) стягнув на користь держави майно російського олігарха Олега Дерипаски.

 

ukranews.com