Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 03.02.2022

Фонд держмайна запропонував чотири варіанти приватизації ОГХК

Фонд державного майна України (ФДМУ) запропонував уряду чотири варіанти щодо приватизації АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК), продаж якого вже тричі зривалась.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів голова ФДМУ Дмитро Сенниченко.

Фонд держмайна запропонував уряду чотири варіанти щодо вирішення ситуації з приватизацією ОГХК. Перший полягає в спробі весною цього року провести четвертий аукціон за умовами, подібними до тих, за яким проводилися попередні три конкурси. Тобто, учасникам необхідно оплатити реєстраційний (60 тис. грн) і гарантійний (185 млн грн) внески, а також подати затверджений пакет документів до Фонду держмайна. Переможцем стане той, хто запропонує найбільшу суму за 100% акцій ОГХК (стартова ціна – 3,7 млрд грн).

Другий варіант відрізняється від першого тим, що учасникам аукціону будуть надані гарантій щодо захисту майбутніх інвестицій, що допоможе залучити додаткових іноземних та вітчизняних інвесторів. Третій варіант передбачає зменшення ціни на держпакет акцій АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія». Сенниченко уточнив, що такий розвиток подій може викликати неабиякий політичний «хайп», адже актив дуже привабливий та цінний з точки зору видобутку корисних копалин.

І четвертий варіант пов’язаний із ухваленням законопроєкту, який наразі зареєстрований у Верховній Раді та дозволяє приватизувати об’єкт навіть у тому разі, коли на торги прийде лише один учасник. В такому випадку потенцій покупець матиме право придбати ОГХК за стартовою ціною.

Як повідомляв Укрінформ, ОГХК було утворено у 2014 році шляхом об’єднання потужностей Вільногірського гірничо-металургійного комбінату у Дніпропетровській області та Іршанського гірничо-збагачувального комбінату у Житомирській області.

У серпні 2016 року Кабінет Міністрів відніс ОГХК до списку компаній, що підлягають приватизації, але з того часу компанію не було приватизовано через переноси аукціонів, зокрема через недостатню кількість учасників. Міжнародні компанії заявляють, що не готові до участі в приватизаційному аукціоні за браком гарантій захисту великих інвестицій із боку уряду.

За результатами 2021 року ОГХК збільшила дохід від реалізації продукції до 4,592 млрд грн, що на 47% більше, ніж за 2020 рік.

 

www.ukrinform.ua