Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 20.02.2020

Forbes: Україна готується відмовити Китаю в продажу «Мотор Січ» з допомогою США

Вірогідно, що китайська сторона вже контролює українського виробника авіаційних двигунів через офшорні компанії, пише УНІАН.

Український антимонопольний комітет готує справу, яка потенційно може заблокувати угоду з Пекіном й не дозволити китайській стороні отримати унікальну оборонну технологію. Американська дипломатична й технічна допомога в цьому процесі зіграла ключову роль», – пише Forbes. Остаточне рішення щодо «Мотор Січ» повинне з’явитися в березні.

Створена в 1907 році українська компанія стала одним з передових виробників двигунів для літаків й гелікоптерів. Вона також займалася виробництвом двигунів для найбільшого у світі вантажного літака А-225 «Мрія». Значна частина бізнесу «Мотор Січ» також припадає на обслуговування й модернізацію старих оборонних технологій часів СРСР. Клієнти компанії походять зі 120 країн світу, особливо з тих, які історично будували свої військові можливості на основі радянських технологій. В червні китайська компанія Skyrizon оголосила про купівлю контрольного пакету акцій української компанії. Однак, угода не просувалася далі без схвалення Антимонопольного комітету України. Тепер в українському відомстві кажуть, що мають вагомі підстави не схвалити угоду, яка опинилася в епіцентрі глобального військового й політичного протистояння між Китаєм і США. Вашингтон особливо старався затримати її й дуже вірогідно, що він доб’ється успіху. «Наразі ми розслідуємо дві проблеми: по-перше, ринкові наслідки для цієї трансакції, а по-друге, ми перевіряємо факт, чи китайська сторона не отримала незаконно контроль над «Мотор Січ» в 2017 році», – сказав голова Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв. Він додав, що існує низка незалежних доказів, які вказують на те, що Skyrizon вже контролює українську компанію через низку офшорних фірм.

Більше того, президент «Мотор Січі» В’ячеслав Богуслаєв сказав українським ЗМІ в грудні, що продаж вже погоджений. «Я міг закрити завод, скоротити працівників. Це була проблема, перед якою я постав. Ми знайшли інвестора. Власники часток продали їх через нашу фондову біржу. Я продав свої акції», – сказав Богуслаєв.
В разі підтвердження порушення антимонопольних законів, будь-які зміни у володінні українською компанією будуть скасовані. «Мотор Січ» буде оштрафована на 5% від свого обороту, що стане масивним ударом для неї на тлі й без того скрутного фінансового становища. Компанія задекларувала оборот в розмірі 256 мільйонів доларів і 21 мільйон збитків за дев’ять місяців 2019 року.

Детальніше читайте на УНІАН