Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 12.10.2022

Герман Галущенко звернувся до міністрів енергетики ЄС щодо координації взаємодії

Міністр енергетики України Герман Галущенко звернувся до міністрів енергетики держав-членів ЄС під час неформального засідання, що проходить сьогодні в Празі.

Герман Галущенко висловив вдячність за солідарність та підтримку і звернувся з пропозицією запровадити координацію такої взаємодії на рівні міністрів.

«Ця війна не тільки проти України. Ця війна проти Європи, усіх нас і наших цінностей. Потрібна координація нашої співпраці, в тому числі вашої допомоги та підтримки енергетичного сектору, який зазнає нищівних руйнувань від російських ракетних атак, на рівні профільних міністрів», – зазначив Міністр енергетики України.

Герман Галущенко наголосив, що енергетична інфраструктура України постійно зазнає уражень від російських обстрілів з початку військового вторгнення, а 10-11 жовтня значно постраждала від ракетних ударів безпрецедентного масштабу. Так само і сьогодні відбуваються обстріли енергетичної інфраструктури.

«Постраждало до 30% енергетичної інфраструктури. Це особливо цинічно, оскільки сталося напередодні зими, буквально за лічені дні до початку опалювального сезону», – зазначив Міністр, додавши що цим енергетичним терором проти України росія також посилює енергетичний тиск на Європейський Союз, адже через масований обстріл енергетичного сектору Україна була змушена зупинити експорт електроенергії в ЄС.

Російський енергетичний шантаж доповнюється ядерним тероризмом, адже Запорізька атомна електростанція, найбільша в Європі, залишається під російською військовою окупацією.

«Така гібридна атака не може і не повинна залишитися без відповіді. Треба ще більше посилювати тиск на агресора», – наголосив Герман Галущенко.

За його словами, гідною відповіддю стало би запровадження санкцій проти російської ядерної промисловості.

«Світ надто залежить від російських ядерних технологій. Нам потрібно покласти край домінуванню країни-терориста в цій сфері. Треба розробити і ввести обмежувальні заходи щодо «росатому». Крім того, ми пропонуємо призупинити права росії в МАГАТЕ», – зазначив Міністр.

Водночас необхідно мінімізувати фінансові надходження росії від викопного палива. «Потрібно скоротити потік доходів росії від викопних енергоресурсів. З початку війни виплати ЄС за російське паливо перевищили 100 мільярдів євро. Ми закликаємо наших міжнародних партнерів відкрити ескроу-рахунок і перенаправляти платежі за російський газ на відновлення і відбудову зруйнованої росією української інфраструктури», – заявив Міністр.

 

www.kmu.gov.ua