Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 23.12.2022

Голова профільного комітету Ради радить бізнесу купувати газові електростанції

Голова енергокомітету Верховної Ради Андрій Герус порадив бізнесу звернути увагу на газові мініелектростанції для забезпечення себе електроенергією, зазначивши, що проблеми в енергосистемі не вирішаться найближчими місяцями.

“Я рекомендував би бізнесу вивчити можливість встановлювати не просто генератори, а власні міні електростанції. Наприклад, одна європейська компанія дарує одному з міст станцію на 1 МВт: вона бере 250 куб. м газу на 1 МВт-година – це за цінами в 3- 4 раза дешевше за генератори, майже як ціна е/е з мережі”, – пояснив Герус на організованому Центром економічної стратегії круглому столі з бізнесом і владою в четвер.

Крім економічної доцільності, серед переваг таких станцій, потужність яких, за його словами, починається від 500 кВт, але може становити і 50 МВт, і 100 МВт, голова енергокомітету назвав компактність і швидкість встановлення.

Він зазначив, що закликає бізнес подбати про свою енергетичну незалежність, оскільки проблеми в енегосистемі, спричинені масованими атаками російських окупантів, найближчими місяцями не вирішаться.

“Думаю, що навесні ці проблеми нікуди чарівним чином не зникнуть. І супроводжуватимуть нас досить довго. Ці проблеми, які є, не на місяць і не на два, на жаль”, – наголосив Герус.

Він додав, що встановлення великої кількості цих та іншого типу невеликих електростанцій зробить українську енергосистему стійкішою, тому що сьогодні в умовах російських обстрілів вона страждає від дуже великої централізації та масштабності окремих об’єктів.

У зв’язку з цим голова комітету наголосив на важливості дерегуляції в секторі.

Зі свого боку, глава Міненерго Герман Галущенко в інтерв’ю Forbes зазначив, що за відсутності нових пошкоджень, Україна стабілізує енергосистему до літа.

“Якщо обстрілів не буде, навіть з урахуванням уже пошкодженої генерації, ми стабілізуємо систему до літа”, – сказав Галущенко.

Як повідомлялося, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна” повідомив, що внаслідок дев’яти хвиль масованих ракетних ударів та десятків менших атак фактично пошкоджено або зруйновано 50% енергосистеми. Він пояснив, що зараз проблематику енергетики слід розділити на два блоки: перший – це дефіцит потужності, що генерує, другий – дефіцит мережевої потужності.

 

ua.interfax.com.ua