Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 24.06.2020

Готується запуск другого та третього рівнів пенсійної системи

Законопроєкт про другий рівень пенсійної системи вже зареєстрований у Верховній Раді, а про третій – буде поданий до кінця року.

Про це повідомив глава НКЦБФР Тимур Хромаєв в інтерв’ю FinClub, пише finance.ua.

«У нас є законопроєкт про другий рівень пенсійної системи, до кінця року ми запропонуємо законопроєкт про інститути спільного інвестування (ІСІ), який буде включати в себе третій рівень пенсійної системи і підвищення якості функціонування компаній з управління активами», – сказав він.

При цьому основною проблемою при проведенні пенсійної реформи Тимур Хромаєв вважає недовіру інвесторів і вкладників до тих, хто управляє коштами. «Тому нам не потрібно вигадувати велосипед, а потрібно привести наше законодавство у відповідність до вимог до ІСІ, які є в усьому світі. Недовіра з’являється саме там, де низький рівень надання послуг», – вважає голова комісії.

Нестачі в інструментах для інвестування коштів Тимур Хромаєв не бачить.

«Ми зараз знаходимося в точці ухвалення рішення, куди нам вкладати гроші, яких у нас немає, адже ми поки не розуміємо, скільки в нас буде пенсійних відрахувань. Я намагаюся всім абсолютно чітко пояснити: кількість інструментів, які є в Україні, відповідає обсягу грошових коштів, якими зараз оперують учасники ринку. Після ухвалення законів про другий і третій рівні пенсійної системи грошей автоматично більше в 10 разів не стане», – говорить чиновник.

Він стверджує, що кількість інструментів, які є в Україні, відповідає обсягу грошових коштів, якими зараз оперують учасники ринку. «Зараз керуючим активами доступні ОВДП, невеликий обсяг акцій, муніципальних та корпоративних облігацій. І це повністю відповідає поточному обсягу інвестиційних коштів в Україні», – пояснив він.

Парламент 19 червня прийняв в цілому законопроєкт № 2284, який істотно розширює кількість інвестиційних інструментів, доступних в Україні.

«Інструменти з’являються тоді, коли учасники ринку створюють їх. Емітентам потрібно провести роботу і випустити акції або облігації. Робота зі створення інструментів дуже копітка. Від моменту ухвалення закону і до його реалізації може минути кілька років», – вважає Тимур Хромаєв.