Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 03.03.2021

Ігор Петрашко та Керуючий Директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне обговорили реформу корпоративного управління в державних компаніях

2 березня, Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко зустрівся з Керуючий Директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне.

Також у зустрічі взяли участь заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Світлана Панаіотіді та заступник Голови ЄБРР в Україні Марк Магелецький.

Учасники обговорили питання вдосконалення законодавства України з корпоративного управління, розвиток ринків капіталу та стан імплементації Меморандуму про взаєморозуміння між Урядом України та ЄБРР щодо запобігання корупції й сприяння прозорому і ефективному управлінню в державному секторі.

“Мінекономіки продовжує реформу корпоративного управління у державних компаніях за найкращими практиками OECD. Це дозволить значно знизити корупційні ризики, створити насправді прозору, професійну та ефективну систему управління державною власністю”, – зазначив Ігор Петрашко.

На сьогодні Мінекономіки розробило проект Дорожньої карти щодо документів, передбачених Меморандумом, що включає:

  • законопроект щодо вдосконалення корпоративного управління державними підприємствами;
  • всеохоплюючі принципи політики державної власності;
  • систем внутрішнього контролю (управління ризиками, комплаєнс, внутрішній аудит);
  • запобігання корупції в державному секторі економіки.

Також Міністерство разом з партнерами розробили проект Закону України щодо вдосконалення корпоративного управління державними підприємствами, спрямований на:

  • розширення повноваження наглядових рад (зокрема щодо призначення та звільнення з посад керівників, затвердження фінансових та інвестиційних планів, погодження договорів про спільну діяльність тощо);
  • визначення механізмів оцінки діяльності менеджменту та наглядових рад;
  • удосконалення порядку сплати дивідендів;
  • удосконалення діяльності служби внутрішнього аудиту на підприємствах.

“Це надзвичайно важливий законопроект, його реалізація дозволить імплементувати в державних компаніях сучасні міжнародні стандарти корпоративного управління та підвищити конкурентоспроможність держпідприємств на міжнародних ринках”,- додала Світлана Панаіотіді.

Джерело: Урядовий портал.