Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 11.03.2021

Імпорт м’яса до України зростає: названо основні причини

Імпорт м’яса до України зростає: названо основні причини. Виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі” Микола Бабенко дав відповідь, чому імпорт свинини та м’ясних продуктів до України зростає. Про це повідомляє MeatNews, пише agronews.ua.

“Нам доводиться вже звикати, що імпорт молочних продуктів, а тепер і м’ясних виробів збільшується в рази щороку”, – говорить Бабенко. – “За минулий рік імпорт ковбас виріс в 2 рази. А імпорт свинини почав збільшуватися в рази щомісяця. У лютому 2021 року імпорт свинини зріс у 3,5 рази у порівнянні з лютим 2020 року і у 2 рази у порівнянні із січнем 2021 року”.

За словами експерта це говорить про дизбаланс між цінами на внутрішньому і глобальному ринках: “Цей дизбаланс однаково загрозливий для переробних галузей і молочної, і м’ясної”.

Чому в Україні виробляти дорожче ніж імпортувати?

“Вся справа у ефективності і конкурентоздатності українського вирощування”, – говорить експерт. – “За свинину кілька років поширюється дезінформація, що її експорту з України немає через африканську чуму свиней. Насправді, українська свинина настільки дорога, що мало цікавить потенційних покупців з інших країн”.

Очільник асоціації додав, що висока собівартість, а відтак ціна, насамперед, б’є по кишенях споживачів. Споживачі платять вищу ціну, ніж у сусідніх країнах, наприклад Польщі. Перевитрати і вища собівартість на 10 грн/кг живих свиней зараз означає вищу ціну на м’ясо свиней вже на 20 грн/кг.

Птахівництво в Україні, в противагу свинарству, саме завдяки найнижчий собівартості змогло стати світовим лідером з експорту м’яса птиці.

“У свинарстві є дві крайності – вертикальноінтегровані підприємства, що мають собівартість близьку до “європейської” та середні і малі свинокомплекси, собівартість на яких далека до нормативної. Вони значно поступаються в ефективності і їх собівартість на третину вища”.

Експерт також зазначає, що собівартість з новими цінами на корми вертикальноінтегрованих підприємств виросла до 40 грн/кг, а собівартість у малих та середніх підприємств до 50 грн/кг.

Чому підняття цін чи заборона на імпорт свинини нашкодять?

“Населення впродовж багатьох років значно переплачує в ціні продуктів. Стимулювання подальшого подорожчання продуктів, коли, доходи населення не збільшуються, особливо з карантинними обмеженнями, лише призведе до зменшення споживання м’яса, зміну свинини на курятину. Потрібно стимулювати вирощування до зниження собівартості”, – підсумував Бабенко. – “Потрібно не закриватися від імпорту, а переорієнтовуватися на експорт свинини завдяки зниженню собівартості вирощування”.