Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 03.05.2023

Кабмін запустив процедуру корпоратизації “Енергоатома”

Кабінет міністрів на засіданні підтримав рішення, яке дає запуск процедурі перетворення держпідприємства “НАЕК “Енергоатом” на акціонерне товариство, повідомляється на урядовому порталі з посиланням на прем’єр-міністра Дениса Шмигаля у вівторок.

“Енергоатом” – один із найбільших операторів АЕС у Європі, компанія стратегічно важлива для енергетичної безпеки держави. Приводимо її до міжнародних стандартів корпоративного управління. При цьому зберігаємо у власності держави 100% акцій підприємства”, – зазначив він.

За словами прем’єра, у підсумку це підвищить ефективність управління, залучить додаткові кошти на реалізацію нових проєктів і посилить енергетичну незалежність.

Як доповнив урядову інформацію “Енергоатом” у телеграмі увечері у вівторок, Кабінет міністрів реорганізував держпідприємство шляхом його перетворення на АТ “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”, 100% акцій у статутному капіталі якого належать державі та не підлягають приватизації або відчуженню в інший спосіб.

Також Кабмін створив комісію з перетворення “Енергоатома” і затвердив її склад, встановив термін заявлення кредиторами своїх вимог до підприємства – 2 місяці, і утворив інвентаризаційну комісію.

Як повідомлялося, Верховна Рада України 6 лютого 2023 року підтримала в другому читанні законопроєкт №8067 про корпоратизацію держпідприємства НАЕК “Енергоатом”, який передбачає перетворення “Енергоатома” з державного підприємства на акціонерне товариство, 100% акцій якого належать державі.

Корпоратизація “Енергоатома” передбачена кредитною угодою між компанією та Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) і ратифікованою Верховною Радою гарантійною угодою “Комплексна узагальнена програма підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних станцій”.

“Енергоатом” є оператором усіх чотирьох активних АЕС України. Експлуатує Запорізьку, Південноукраїнську, Рівненську та Хмельницьку станції з 15 енергоблоками, оснащеними водо-водяними енергетичними реакторами, загальною встановленою електричною потужністю 13,8 ГВт.

 

ua.interfax.com.ua