Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 12.10.2020

Клієнти Укрпошти можуть пред’являти документи у додатку Дія для отримання посилок

9 жовтня, у Всесвітній день пошти Міністерство інфраструктури України, Міністерство цифрової трансформації та АТ “Укрпошта” уклали тристоронній меморандум про взаємодію та співпрацю у сфері цифрової трансформації, розвитку цифрової інфраструктури, а також оптимізації надання адмінпослуг і послуг поштового зв’язку. Першим кроком до цього стала можливість використання клієнтами Укрпошти додатку Дія для пред’явлення електронних версій своїх документів при отриманні посилок.

Про це повідомив Міністр інфраструктури України Владислав Криклій.

«Сучасна цифрова держава має працювати на людей і для людей. Саме таким шляхом повинна йти Україна у запровадженні якісних та зручних сервісів для своїх громадян. Спільно з Мінцифри ми продовжуємо активну роботу над реалізацією важливих цифрових ініціатив у галузі транспорту. З грудня минулого року, коли почав роботу транспортний портал електронних послуг e-transport.gov.ua, понад 7 тисяч перевізників зробили понад 450 тисяч замовлень дозволів на міжнародні перевезення. Ще більше 12 тисяч замовлень ми отримали на послуги в е-кабінеті моряка. А відсьогодні Укрпошта запустила можливість використовувати додаток Дія для пред’явлення документів при отриманні посилок. Ми продовжуємо удосконалювати існуючі механізми та розширюємо перелік майбутніх сервісів, якими також можна буде скористатися зручно, в онлайн-режимі, не виходячи з дому. І розпочинаємо співпрацю у розвитку цифрових сервісів для Укрпошти», – зазначив очільник Міністерства.

За його словами, пред’явлення клієнтами цифрових документів через додаток Дія здійснюватиметься у всіх комп’ютеризованих відділеннях Укрпошти. З їх допомогою можна отримати всі внутрішні та міжнародні відправлення, листи тощо без післяплати або з післяплатою на суму до 5 тисяч гривень. З наступного року в планах Укрпошти прибрати і це обмеження.

Верифікація клієнта відбувається за лічені секунди — шляхом зчитування індивідуального цифрового штрихкоду, який генерує застосунок Дія для кожного окремого електронного документа користувача.

«Ми маємо дуже амбітні цілі — щоб всі публічні послуги можна отримати онлайн, а цифрові аналоги документів приймати по всій території України. Але для їх досягнення нам потрібна підтримка партнерів. Спільно з Мінінфраструктури вже запущено транспортний портал електронних послуг, електронний кабінет моряка та розпочато впровадження е-ТТН, що вже покращило умови ведення бізнесу в Україні. Вже сьогодні громадяни мають можливість отримати посилку, надавши працівнику Укрпошти цифровий документ у застосунку Дія. І це тільки перші спільні кроки, в подальшому ми плануємо оцифрувати всі адміністративні послуги у сферах транспорту та зробити послуги поштового зв’язку швидкими та доступними для громадян та бізнесу, а також забезпечити взаємодію між ЦНАП та відділеннями Укрпошти та можливість електронної ідентифікації клієнтів Укрпошти», – зазначив Віце-прем’єр-міністр України — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Відтак, серед напрямів співпраці Міністерств та Укрпошти у рамках Меморандуму є:

– запровадження інструментів надійної та зручної ідентифікації клієнтів через Інтегровану систему електронної ідентифікації;

– підвищення якості надання та доступності адмінпослуг та послуг поштового зв’язку;

– покращення позицій України в рейтингу електронної участі ООН;

– розвиток інноваційних технологій у сфері поштового зв’язку тощо.

«Одним із пріоритетних напрямів роботи для Укрпошти є цифровізація поштової сфери. Після десятків років «технологічного застою» нам вдалося розпочати історичні зміни. Для порівняння: у 2016 році з понад 11 тисяч відділень лише 20% мали комп’ютер, а станом на сьогодні ми вже комп’ютеризували всі поштові відділення у населених пунктах, де проживає більше 2000 людей. Решту обслуговуватимуть сучасні поштові авто, оснащені всім необхідним. Перші 630 таких пересувних відділень уже працюють в 7 областях, в наступному році їх буде біля 2500 на всю країну. Окрім техніки і авто, ми міняємо і софт. Наразі проводимо закупівлю нової ERP-системи для налагодження внутрішніх процесів. На черзі – нова фронт-система для автоматизації всіх процесів у відділеннях та роботи операторів, щоб підвищити якість послуг та скоротити час операцій. Третім етапом стане впровадження CRM-системи. І це означає не лише повний перехід Укрпошти на сучасні послуги, але і цифровізацію, зокрема, і найвіддаленіших куточків України, де поштові відділення — це єдина можливість скористатися логістичними, фінансовими чи торговельними послугами», — зазначив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Нагадаємо, Укрпошта отримає 30 млн євро кредиту ЄІБ на модернізацію логістичної мережі в рамках спільного з банком проекту «Логістична мережа (Модернізація та цифровізація Укрпошти)». Відповідна Гарантійна угода була підписана 6 жовтня 2020 у Брюсселі.

Джерело: Урядовий портал.