Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 12.05.2023

Ключ до сталого розвитку сільського господарства у підтримці дрібних фермерів — Говард Баффет

Найкращий шлях для України це підтримка дрібних фермерів та інвестиції в сільську місцевість. Таку думку висловив американський мільярдер та фермер Говард Баффет.

Детальніше можете прочитати в інтерв’ю «Говард Баффет: Найкращий шлях вперед — підтримати навіть найменших фермерів» на Kurkul.com.

«Є різні погляди на те, як Україна виглядатиме в майбутньому з точки зору того, хто володіє землею. І я дуже твердо переконаний, що не завжди краще рухатись вперед. Найкращий шлях — підтримати навіть найменших фермерів, а консолідація землі відбудеться з часом. Це відбувається в Сполучених Штатах і всюди, куди не глянь», — зазначив Говард Баффет.

За його словами, культура сталого сільського господарства передбачає підтримку ферм будь-якого розміру чи то 500 га, чи 1 500 га, чи 3 000 га. І підтримка уряду повинна бути націлена на такі господарства.

«Тоді у вас точно будуть ферми різного розміру. Але якщо політика направлена на створення великих мегаферм, то це поганий шлях для України. На мій погляд, увага влади повинна бути зосереджена на тому, як утримувати людей у їхніх домівках в селах. Насправді найкраще, що Україна може зробити — це інвестувати у сільську місцевість. Якщо ви інвестуєте в сільську місцевість і намагаєтесь утримати фермерів на фермі, консолідації не буде. Інакше ви просто об’єднаєте  багато маленьких шматочків землі й знищите малі господарства», — пояснив фермер.

Говард Баффет переконаний, що фермерство та фермери працюють краще, коли вони справді контролюють землю та можуть інвестувати. Мегаферми не є перевагою. І одна з речей, яку вони роблять — витіснять дрібних аграріїв з землі та призводять до їх банкрутства.

«Також важливим фактором є те, хто володіє землею. Я зовсім не проти іноземних інвестицій, але якщо до вас прийдуть інвестиційні групи та купуватимуть великі сільгоспугіддя, то це погано. Їм байдуже, який цей ґрунт, що станеться з ним у наступні 10-30 років. Вони не дбають про водні ресурси, а збираються забрати з цієї землі все, що зможуть для своєї вигоди», — додав Говард Баффет.

Тому для України вигода від малих, середніх та дещо більших ферм, оскільки вони дбатимуть про майбутнє України.

«Вони інвестуватимуть у майбутнє України, а їх майбутнє — це земля, водні ресурси, ваша майбутня продуктивність. Тож я закликаю будь-кого в уряді, який бере участь у цій політиці, по-справжньому оцінити наслідки консолідації земель. Я не думаю, що це перевага для України в довгостроковій перспективі», підсумував американський фермер.

 

kurkul.com