Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 27.04.2023

Комітет Європарламенту дав «зелене світло» на скасування мит для українського експорту

Профільний комітет Європейського парламенту з міжнародної торгівлі дав «зелене світло» для продовження ще на один рік заходів, що передбачають призупинення застосування увізних мит для українського експорту з метою підтримки економіки України в умовах російської агресії.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена 27 квітня на сайті Європейського парламенту.

«Члени Комітету з міжнародної торгівлі ухвалили пропозиції поновити призупинення (застосування – ред.) увізних мит, антидемпінгових тарифів та захисних заходів для українського експорту на ще один рік, на фоні російської агресивної війни, яка підриває спроможності України у торгівлі з рештою світу», – йдеться у документі.

Таке призупинення у застосуванні тарифів поширюватиметься на фрукти та овочі, що підпадають під дію системи обмежень щодо вхідної ціни, а також на сільськогосподарські товари та вироби, які підпадають під дію тарифних квот.

При цьому, як нагадується у документі, на промислові товари з України також накладається нульове мито з 1 січня 2023 року, відповідно до Угоди про асоціацію ЄС-Україна, тож ці види товарів не включені у нові пропозиції щодо призупинення застосування тарифів.

Доповідь була ініційована євродепутаткою від Литви Сандрою Калнієте. Члени Комітету Європарламенту з міжнародної торгівлі ухвалили цей документ більшістю голосів – “за” проголосували 27 європейських політиків, 1 – “проти”, 7 – утрималися.

Як очікується, проєкт доповіді буде проголосований у складі усього Європейського парламенту під час наступного пленарного засідання 8-11 травня поточного року.

Дія чинного рішення про призупинення мит для українського експорту до ЄС спливає 5 червня поточного року, тож Рада ЄС розглядає можливість офіційного продовження такого пільгового режиму на ще один наступний рік.

При цьому під час Ради міністрів ЄС з питань сільського господарства та рибальства п’ять країн ЄС – Польща, Угорщина, Словаччина, Болгарія та Румунія – винесли на обговорення питання щодо застосування захисних заходів проти «надмірного» сільськогосподарського імпорту з України, включаючи п’ять ключових продуктів, на які припадає 90% такого імпорту (пшеницю, кукурудзу, насіння рапсу і соняшника, а також на соняшникову олію).

Єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський за підсумками обговорення у вівторок повідомив, що подібні заходи можуть застосовуватися щодо поставок цих товарів з України до п’яти згаданих країн ЄС до кінця поточного року.

 

www.ukrinform.ua