Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 15.06.2022

Крос-секторальність енергоефективності – необхідний елемент економічного відновлення країни

Енергоефективність – визнаний у всьому світі надійний шлях для зменшення енергозалежності. Для України це питання набуває ще більшої ваги задля енергетичної та національної безпеки.

Тому Держенергоефективності у своїх пропозиціях до Плану відновлення України наполягає на тому, що відбудова країни має враховувати принцип «Енергоефективність передусім» в усіх секторах економіки. Це вкрай необхідно, в першу чергу, для забезпечення суспільства доступними енергоносіями, подолання загрози конкурентоздатності підприємств через високу енергоємність вітчизняного виробництва, а головне – покращення життя громадян за європейськими стандартами.

Щодо міжсекторальності, то цей підхід застосовано в українському законодавстві. Йдеться і про базовий Закон України «Про енергетичну ефективність», і, безсумнівно, про Національний план дій з енергоефективності на період до 2030 року.

Така позиція Держенергоефективності також відповідає і першому із 10 рекомендованих Міжнародним енергетичним агентством (МЕА) стратегічних принципів, а саме – «надавати перевагу крос-секторальним заходам з підвищення енергоефективності для отримання економічних, соціальних та екологічних переваг».

Як пояснює МЕА, «загальноурядовий підхід, що визначає пріоритетність міжгалузевих заходів, максимізує підвищення енергоефективності в усіх секторах життєдіяльності суспільства, посилюючи соціальний та економічний розвиток, енергетичну безпеку та стійкість, а також прискорюючи декарбонізацію енергетичного сектору».

Аналізуючи глобальний потенціал, експерти МЕА зробили висновок, що подвоєння нинішньої швидкості підвищення енергоефективності у всьому світі допоможе заощадити до 2030 року стільки енергії, скільки сьогодні споживає весь Китай у рік.

 

www.kmu.gov.ua