Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 15.06.2020

Куди поїхати в Україні влітку та ще ТОП-6 запитань про туризм в цьому році

#ШОТАМ поспілкувалися з очільницею департаменту з розвитку туристичної компанії DEINDE Іриною Тітєєвою та дізнались, що буде з туризмом влітку в Україні, куди варто поїхати та які лайфхаки треба знати, якщо подорожуєте в межах країни.

Що буде з туризмом в Україні цього літа 

— Через карантин українцям доведеться змінити плани на літній відпочинок. Нарешті настав наш час. Європа якийсь час буде недоступна, а в Туреччині ввели обмеження на all-inclusive. Тепер страви будуть поміщені за скляну перегородку, а їжу роздаватимуть кухарі. Тому українці змушені вивчати свою країну в цьому році. Нам є, що показати!

Перевізники, готельєри, туроператори й турагентства очікують досить непоганий туристичний сезон в Україні цього літа. Починаючи з дня Конституції, люди вже дуже активно бронюють житло на узбережжі Чорного та Азовського морів і купують тури в Карпати.

Віадук у Ворохті в Карпатах

Deinde, як і інші внутрішні туроператори, ведуть активну підготовку до сезону. Ми створюємо нові програми турів, плануємо заходи безпеки, відповідно до санітарно-епідеміологічних рекомендацій МОЗ, затверджуємо ці заходи зі своїми співробітниками й підрядниками.

Куди варто поїхати в цьому році у відпустку кожному українцю в межах країни

У мене особисто є свій ТОП-12 місць в Україні, де обов’язково потрібно побувати:

  • Кінбурнська коса — дике безлюдне місце під найкрасивішим зоряним небом та з морем блакитного кольору;
  • гора Говерла в Карпатах — must have для кожного українця. До того ж дістатися туди не так вже й складно, як здається;
  • невеликий курорт Санжейка поблизу Одеси — на мою думку це місце з найбільш інстаграмними пляжами в Україні;
  • озеро Ялпуг — найбільше озеро країни і друге за величиною в Європі;
  • рожеве Генічеське озеро — найдивовижніше озеро України утворилось на місці колишнього соляного промислу;
  • українська пустеля Олешківські піски —  150 на 30 кілометрів непроглядних пісків;
Рожеве Генічеське озеро та Instagram-туризм
Рожеве Генічеське озеро та Instagram-туризм
  • каньйон Станіслав, також відомий як Херсонські гори — не лише красиве, а й відоме місце завдяки кліпу Кузьми Скрябіна на пісню “Місця щасливих людей”;
  • озеро Синевир в Карпатах — найбільше гірське озеро нашої країни, овіяне красивими легендами про любов;
  • біосферний заповідник Асканія-Нова — величезна територія, де можна побачити диких бізонів, оленів, муфлонів та ланей в природних умовах;
  • острів Джарилгач — практично безлюдний та найбільший острів України й Чорного моря;
  • Бакота — затоплене півстоліття тому село недалеко від Кам’янця-Подільського. Його часто називають українською Атлантидою;
  • міста Прип’ять та Чорнобиль — поки була можливість, люди з усього світу їхали в Україну, щоб подивитися на місто-привид. А українці живуть поблизу й ніколи там не були.

Не варто боятися радіації! За один день повноформатної екскурсії в Чорнобильську зону можна отримати дозу радіаційного опромінення приблизно як за 1 годину польоту в літаку, що в 160 разів менше, ніж доза, отримана за одну флюорографію, і в 3600 разів менше, ніж за одне дослідження комп’ютерної томографії всього тіла. Про це повідомляє Держагентство з управління зоною відчуження.

Популярний туризм в місто Прип'ять в Чорнобильській зоні
Популярний туризм в місто Прип’ять в Чорнобильській зоні

Якщо ці локації вже в списку відвіданих, є ще сотні місць в Карпатах гідних уваги. Такі, як засекречена радіолокаційна станція “Памір” на горі Томнатик, обсерваторія “Білий слон” на горі Піп Іван Чорногірський, село Верховина — столиця Гуцульщини, ансамбль з озер Драгобрату з неймовірними краєвидами, водоспади Шипіт, Пробій, Кам’янецький водоспад.

Чи є в Україні нові маршрути та які найбільш популярні напрями

— Україна поки залишається незвіданою. Українці сотні разів були в Одесі та Львові, можливо відпочивали в Яремче чи Затоці. Решта локацій для більшості — нові.

Серед турів Deinde найпопулярнішими є тури на Говерлу та на озеро Синевир. Це найбільш відомі локації в Україні, куди люди виїжджають за межі туристичних міст.

Як подорожувати насичено, економно та вигідно

— Щоб подорожі були насиченими і економними потрібно їхати великою компанією. Можна скористатися послугами туроператора. Разом не лише веселіше, а й вигідніше. Якщо їхати компанією, навіть, з чотирьох осіб, то можна розділити витрати на транспорт, якщо це автомобіль, та на проживання. Дешевше орендувати будиночок, ніж роздільні номери в готелі.

Озеро Синевир в Карпатах — мальовничий туризм в Україні
Озеро Синевир в Карпатах — мальовничий туризм в Україні

У зв’язку з пандемією, як подорожувати безпечно. Що повинно тепер входити в типовий дорожній набір?

— Здоров’я — це власна відповідальність кожного, тому важливо не розраховувати на туроператора, а самостійно подбати про засоби безпеки.

З незвичного дорожня аптечка в період епідеміологічної ситуації повинна містити: маски, рукавички, санітайзер. Також бажано запастися питною водою, антибактеріальними серветками, термометрами і жарознижувальними засобами. Не варто нехтувати дистанцією в місцях з великим скупченням людей. Можливо є сенс проконсультуватися з сімейним лікарем, що краще взяти з собою в дорогу.

У разі, якщо їдете з туристичною компанією, то маєте право вимагати виконання всіх санітарно-епідеміологічних заходів безпеки, рекомендованих МОЗ.

Трекінг, хайкінг, бекпекінг та кемпінг — що це та де спробувати такі варіанти подорожей в Україні

Трекінг

Тривала подорож пішки гірською місцевістю. Прихильники трекінгу здатні декілька днів поспіль пішки підкорювати вершину або цілий гірський хребет. Ночівля зазвичай відбувається або  в облаштованих наметових таборах, або у власному наметі, який необхідно весь час носити з собою. Те саме і з провіантом: можна нести повні запаси їжі на весь маршрут, а можна поповнювати їх в спеціальних облаштованих точках по маршруту.

Трекінг в Карпатах — сучасний туризм в Україні
Трекінг в Карпатах — сучасний туризм в Україні

Хайкінг

Також піша подорож гірською місцевістю, яка триває недовго й без великої кількості запасів чи речей. Мандрівник зазвичай ночує в кемпінгу — обладнаному літньому таборі для туристів з місцями для наметів, паркінгом та туалетами, й може поповнити свої запаси їжі та води на найближчий день. Хайкінг не передбачає сильне віддалення від цивілізації. Зазвичай це тури на вікенд.

Бекпекінг

Це більш “важкий” вид пішої подорожі. Оскільки мандрівники несуть на собі всі свої речі, намет, спальник, посуд і повний провіант. Водні запаси можна поповнити зі струмків і річок по маршруту. Ночівля відбувається у власному наметі, а гігієнічні процедури — в природних водах, наприклад, в озері. Такий собі піший тур дикуном і часто без визначеного маршруту чи таймінгу.

В Україні більш популярні триденні тури з комфортом, де можна відпочити від роботи і звичного способу життя. Хоча не менше українців приваблюють тури з елементами хайкінгу. Любителям трекінгу раджу звертатись до місцевих жителів в Карпатах, які орієнтуються в горах. Хоча є кілька професійних компаній в цій галузі.