Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 02.09.2021

Квоти на безмитне ввезення свинини з ЄС вичерпані за 8 місяців

Протягом січня-серпня українські імпортери використали квоти безмитного завезення свинини з Європейського Союзу у повному обсязі.

Про це повідомили в асоціації «Свинарі України» (АСУ) з посиланням на портал «Єдине вікно для міжнародної торгівлі» Державної митної служби України.

«На 1 вересня до України завезли 20 тис. тонн охолодженої та мороженої свинини з країн ЄС. Це відповідає обсягам квоти на безмитну поставку свинини з країн ЄС, установлених в рамках економічної частини Угоди про асоціацію, – зазначили в АСУ. – Оскільки цього року ці ліміти вибрані, кожен наступний кілограм європейської охолодженої свинини коштуватиме імпортерам на 12% дорожче за рахунок мита, а морожена свинина подорожчає на 10%».

Аналітики вважають однією з причин пожвавлення імпортної активності в кінці літа саме незначні залишки безмитної квоти, які заохотили операторів запастися дешевшою м’ясною сировиною.

При цьому у 2021 році квоти вичерпано за вісім місяців, тоді як у попередні роки це відбувалося у листопаді-грудні, підкреслили в АСУ.

Окрім ЄС, Україна має аналогічні домовленості про безмитні поставки свинини з Канади та Великої Британії. Так, цього року Україна може імпортувати до 14,4 тис. тонн канадської свинини, субпродуктів і жиру, але наразі надійшло лише 1,3 тис. тонн (9%), а останні поставки були ще в травні. Поставки свинини з Великої Британії в обсягах до 1,7 тис. тонн також не обкладатимуться імпортним митом, проте досі таких закупівель ще не здійснено.

«Якщо завезення м’ясної сировини з цих країн стане економічно привабливим для імпортера, надходження мороженої свинини навряд чи матиме істотний вплив на вітчизняний ринок свинини, – вважають в АСУ. – Крім цього, очікувані зміни валютних курсів восени також сприятимуть підвищенню вхідного бар’єру для імпортної сировини».

 

agrotimes.ua