Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 19.12.2019

Китай запустить реактор-«штучне Сонце»

Китай готується почати операції в своєму «штучному Сонці» – реакторі ядерного синтезу, який виробляє енергію шляхом повторення процесів всередині зірки в центрі нашої Сонячної системи. У разі успіху, проєкт може наблизити вчених до отримання майже невичерпної, дешевої і чистої енергії. 

Як пише Newsweek, китайський реактор має назву HL-2M Tokamak.

Його будівництво – це частина проєкту «передового надпровідного проєкту Токамак», який був запущений в 2006 році. У Китайській національній ядерній корпорації оголосили, що до кінця року реактор буде добудований. У червні всі системи були встановлені, і після цього робота над HL-2M тривала «спокійно».

Голова Південно-західного інституту фізики Дуан Сюру, який працює на корпорацію, оголосив, що реактор буде запущено в 2020 році.

Про це він оголосив на щорічній конференції China Fusion Energy, на якій він пояснив присутнім, як нова установка досягне температури понад 200 мільйонів градусів за Цельсієм. Ця температура в 13 разів вища, ніж в центрі Сонця. Попередні установки, розроблені в рамках подібних експериментів, досягали 100 мільйонів градусів за Цельсієм. Ядерний синтез – це реакція, яка живить Сонце. Під час неї два легші атомні ядра формують більш важке. При цьому виділяється велика кількість енергії.

На Сонці, в центрі якого температура досягає 15 мільйонів градусів за Цельсієм, ядра водню об’єднуються, щоб утворити гелій. Щоб відтворити процес на Землі, вчені повинні нагріти паливо, тобто види водню, до температури понад 100 мільйонів градусів. У цій точці паливо стає плазмою. Цю надзвичайно гарячу плазму потрібно стабілізувати. І один з методів, які розробили вчені, називається токамак. Це пристрій у формі пончика. Він використовує магнітні поля, щоб стабілізувати плазму і дозволити реакції відбуватися, а енергії – виділятися. Однак плазма схильна продукувати спалахи. Коли вони торкаються стінок реактора, це може призвести до пошкодження пристрою.

Видання пояснює, що вченим наразі вдалося досягти стабільного ядерного синтезу. Але, на жаль, витратна енергія перевищувала ту, яку вдалося таким чином генерувати. За словами ядерного фізика з Управління атомної енергетики Великобританії Джеймса Гаррісона, китайський проект HL-2M Tokamak відрізняється від інших подібних пристроїв більшою гнучкістю магнітного поля. Завдяки цьому вчені зможуть захистити реактор зсередини, коли він працює на високій потужності.