Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 29.12.2021

Китай значно скоротив імпорт української соняшникової олії

Україна протягом вересня – листопада зменшила експорт соняшникової олії у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 15% до 1,35 млн т внаслідок падіння попиту з боку Китаю та Індії.

Про це повідомили аналітики GrainTrade з посиланням на дані асоціації Укроліяпром.

Зокрема Індія, яка є основним покупцем української соняшникової олії, зменшила її імпорт протягом вказаного періоду на 11,5% до 466,5 тис т, хоча у 2020/21 МР придбала 1,56 млн т української олії, що склало 30% загального обсягу її експорту.

Китай, що є другим найбільшим покупцем української соняшникової олії, протягом вказаного періоду скоротив закупівлі на 50% до 247,1 тис т, зокрема 177,8 тис т були відвантажені у листопаді.

Основними причинами падіння попиту на соняшникову олію стали високі ціни та дефіцит пропозицій на початку сезону, через що покупці надали перевагу дешевшій соєвій олії. В Китаї на початку сезону сформувалися значні перехідні запаси соняшникової олії, тому він не поспішав її купувати. Крім того, посилення конкуренції з боку дешевшої кукурудзяної олії місцевого виробництва стало додатковою причиною скорочення імпорту соняшникової олії.

Зменшення експорту соняшникової олії з України до Китаю та Індії частково було компенсоване зростанням попиту з боку країн ЄС, які у вересні – листопаді 2021 р. збільшили її імпорт на 26,5% до 366,8 тис т.

Під тиском падіння цін на соєву та пальмову олію чорноморська соняшникова олія протягом грудня подешевшала з 1400 до 1300 $/т FOB.

Проте наприкінці минулого тижня ціни на пальмову олію знову виросли на 7% до 4604 рінггитів/т або 1100 $/т, а січневі ф’ючерси на соєву олію – на 8% до 1260 $/т, що найближчим часом підтримає ціни на соняшникову олію.

agro-business.com.ua