Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.09.2020

Литва – стратегічний партнер України, особливо, у розвитку біоенергетики

На цьому наголосив заступник Голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко, виступаючи на спільному засіданні Українсько-литовської та Литовсько-української ділових рад, що відбулося під головуванням Президента УСПП Анатолія Кінаха та Президента Конфедерації промисловців Литви Відмантаса Янулевічуса, а також за участю близько 50 представників ділових кіл двох країн.

«Україна співпрацює з Литвою у питаннях зменшення енергозалежності та розвитку «чистої» енергетики. Особливо корисним для України є залучення досвіду щодо розвитку біоенергетики, оскільки Литва є одним із лідерів у сфері виробництва тепла з біомаси», – повідомив Юрій Шафаренко.

Як відомо, вже у 2018 р. у Литві близько 70% енергії у централізованому теплопостачанні вироблено саме із біомаси. Цьому сприяло запровадження моделі конкурентного ринку теплової енергії, зокрема біопаливної біржі «Baltpool». Крім цього, за даними асоціації «LITBIOMA», ринок виробництва та постачання біомаси дав робочі місця для понад 7500 осіб, а в експорті країни цей сектор оцінюється у понад 100 млн євро.

«Враховуючи успішний досвід Литви у генерації тепла із біомаси та принципи роботи «Baltpool», ми спільно з Міненерго та Біоенергетичною асоціацією України розробили законопроект щодо запровадження прозорого та конкурентного ринку твердого біопалива в Україні шляхом введення електронної системи торгівлі», – наголосив Юрій Шафаренко.

Як показує досвід Литви, запровадження системи електронної торгівлі твердим біопаливом дозволить:

  • збільшити обсяги виробництва біомаси;
  • встановити справедливу ринкову вартість для біопалива;
  • забезпечити стабільне постачання сировини для твердопаливних котелень та біоТЕЦ;
  • сприяти заміщенню імпортованого газу;

У рамках засідання учасники також обговорили інші питання українсько-литовського торговельного та інвестиційного співробітництва.

Окремо було розглянуто питання проведення заходів у форматі відео-конференцій у т.ч. з тематики альтернативної енергетики, енергоефективності.

Джерело: Урядовий портал.