Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 15.07.2021

Максим Немчинов: 10 млрд грн протягом 5 років – очікувана сума інвестицій від угод про розподіл продукції у видобувній галузі

Потенційно реалізація угод про розподіл продукції у видобувній галузі в перші 5 років може принести сумарно понад 10 млрд грн інвестицій.

Про це йшлося у презентації, яку представив заступник Міністра енергетики Максим Немчинов під час виступу на Українському енергетичному форумі «Модернізація української енергетичної галузі заради стійкого та інтегрованого енергетичного майбутнього в Європі».

Він наголосив, що для України один з успішніших кейсів залучення інвестицій – це кейс угод про розподіл продукції. У кінці 2020 – на початку 2021 року вперше за 9 останніх років було підписано угоди про розподіл продукції (УРП). УРП було укладено з п’ятьма компаніями щодо 8 ділянок.

«Укладання угод про розподіл вуглеводнів – це, в першу чергу, меседж інвесторам та надрокористувачам, що Україна зацікавлена в розвитку видобувної галузі, інвестиціях та нових технологіях», – зазначив Максим Немчинов.

Зараз для покращення інвестиційного клімату у видобувній галузі в рамках УРП застосовуються пільгові умови оподаткування: 1,25% вартості товарної продукції – для газу, 2% – для нафти і газового конденсату.

«Держава гарантує, що стосовно прав і обов’язків інвесторів, визначених в угодах про розподіл продукції, протягом строку дії угоди буде застосовуватися законодавство, чинне на момент укладання угоди. Або, у разі прийняття, – законодавство, яке поліпшує умови ведення бізнесу або пом’якшує відповідальність інвестора», – наголосив заступник Міністра.

Водночас механізм УРП створює сприятливі умови для інвестицій у розвідку та видобування не лише традиційних корисних копалин, але й таких, що відносяться до критичної сировини, – літію, марганцю, кобальту.

«Механізм УРП може застосовуватись для будь-яких видів корисних копалин», – зазначив Максим Немчинов.

За словами заступника Міністра, залучення інвестицій у власний видобуток вуглеводнів дозволить Україні повністю забезпечити внутрішню потребу у природному газі.

 

www.kmu.gov.ua