Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 26.03.2021

Мексика після перегляду вирішила продовжити дію раніше введених обмежень на імпорт листового г/к прокату з України і РФ ще на 5 років

Секретаріат з економіки (Secretaría de Economía) Мексики в рамках завершення адміністративної процедури перегляду дії компенсаційних мит на гарячекатаний листовий прокат з вуглецевої сталі походженням з України та Росії вирішив продовжити дію обмежень ще на 5 років.

Як йдеться в повідомленні від 23 березня поточного року на сайті офіційного бюлетеня уряду Мексики (Diario Oficial de Federacion, DOF), перегляд обмежень проводився в зв’язку з закінченням терміну дії раніше введених заходів.

У резолюції нагадується, що компенсаційні мита на листовий г/к прокат Мексика впровадила 28 березня 2000 у розмірі 30,31% для РФ і 46,66% для України. Після цього 17 березня 2006 було опубліковано рішення щодо продовження цих мит. Після чергового перегляду 8 вересня 2011 року було прийнято рішення про зниження мит до 21% для РФ і 25% для України. 28 січня 2016 року було прийнято рішення продовжити дію мит.

До того ж Мексика в травні 2013 року порушила розслідування за підозрою в ухилянні від сплати імпортерами мит на прокат вуглецевої сталі з РФ і України шляхом поставок аналогічної продукції з додаванням бору. Розслідування ініціювала мексиканська сталеливарна група Altos Hornos de Mexico (AHMSA).

21 березня 2014 року Мексика опублікувала рішення про ухилення компаніями України і Росії від сплати мит на прокат вуглецевої сталі шляхом поставок до цієї країни аналогічної продукції з додаванням бору. При цьому було накладене компенсаційне мито розміром 21% на російську продукцію з додаванням бору.

28 серпня 2019 року опубліковано повідомлення про майбутнє завершення дії мит, у разі неподання заперечень з боку національних виробників. Однак національні виробники г/к прокату Ahmsa і Ternium Mexico 19 і 20 лютого 2020 року знову подали скарги з проханням про чергове продовження дії мит на продукцію з РФ і України. В рамках перегляду розглядався період, запропонований двома мексиканськими компаніями – з 1 січня до 31 грудня 2019 р. Він порівнювався з періодом з 1 січня 2015 року до 31 грудня 2019 року.

Після отримання відповідей з РФ і України в рамках процедури перегляду 15 грудня 2020 року відбулись громадські слухання за цією процедурою за участю AHMSA, Ternium, міністерства Росії та посольства України.

Під час процедури перегляду констатувалося, що поставки в аналізований період з України в Мексику були відсутні, а з РФ були нижче 3%. Тому використовувалася статистика поставок з цих країн у всьому світі. При цьому AHMSA і Ternium стверджували, що у Росії і України високий експортний потенціал, вони мають вільні виробничі потужності, що дозволить їм збільшити експорт г/к листа на ринок Мексики в разі скасування компенсаційних обмежень, витісняючи національних виробників країни.

Комісія із зовнішньої торгівлі Мексики 4 березня 2021р розглянула проект рішення, який підтримала більшість її членів, доручивши секретаріату видати відповідну резолюцію. Резолюція передбачає продовження чинних компенсаційних обмежень на продукцію з України і РФ ще на 5 років, починаючи з 29 березня минулого, 2020 року.

Таким чином, наразі діють мита при поставках г/к листа з України розміром 25%, з РФ – 21%.

ua.interfax.com.ua