Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 06.09.2022

Металургія в піке: падіння виробництва до кінця року може сягнути 70% – ЗМІ

Гірничорудні підприємства України сьогодні завантажені у середньому на 25%, з’ясували журналісти.

Гірничо-металургійний комплекс України переживає важку кризу: підприємства завантажені лише на десяту частину, а падіння за підсумками року буде катастрофічним, якщо держава не розробить програму стимулювання для галузі. Про це йдеться в матеріалі на сайті “Дело.uа”.

“Зараз на неокупованій частині України працює 6 металургійних підприємств. І всі вони працюють на мінімумі – середнє завантаження приблизно 15-16%. Гірничорудні підприємства сьогодні завантажені в середньому на 25%, призупинили роботу Південний, Інгулецький і ГЗК АрселорМіттал Кривий Ріг”, – вказує видання.

За даними опитаних металургів, за 7 місяців цього року заводи виплавили 4,8 млн тонн сталі – це на 62% менше, ніж за аналогічний період минулого року (12,7 млн тонн). Але в цих даних враховані також два місяці роботи до початку повномасштабної війни. Тобто, до кінця року результат буде більш гнітючим: в галузі чекають падіння на 68-70%.

“Доходи підприємств покривають лише 50-80% змінних витрат. А є ж постійні витрати – на потреби виробництва і на зарплату співробітникам. Деяким підприємствам вдається зберегти 100% зарплати, десь скоротили до двох третин”, – пише “Дело”.

Щоб подолати кризу, ГМК потребує державної підтримки, і перш за все – у зниженні тарифів на залізничні перевезення, а також ренти на видобуток корисних копалин, вказують автори. Це дозволило б здешевити собівартість продукції, а відповідно – зробити її більш конкурентною на світових ринках. Ну і, безумовно, поліпшити ситуацію в галузі може розблокування морських портів для експорту металу.

“Проблему з логістикою могло б вирішити відкриття українських морських портів для металопродукції – за аналогією з тим, як їх відкрили для експорту аграрної продукції. Це зменшило б собівартість і зробило б продукцію українських металургів більш конкурентоспроможною на міжнародних ринках. А приплив валюти від експорту стабілізував би курс долара і стан економіки”, – резюмує видання.

Раніше в ОП “Укрметалургпром” заявили, що ГМК України перебуває в найважчій кризі за весь час незалежності, а втрата підприємств означатиме втрату 10% ВВП, 30% експортних надходжень і звільнення десятків тисяч працівників.

Також про кризу, яка наростає у металургійному секторі, попереджали економісти: вони нагадали, що сектор ГМК забезпечує близько третини валютних надходжень до держбюджету і є одним з найбільших роботодавців в країні, і зараз він як ніколи потребує підтримки держави.

 

www.unian.ua