Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 12.07.2021

Металурги України вимагають від влади ввести заборону на експорт металобрухту на 3 роки

Безконтрольний експорт металобрухту з України призведе до втрати валютних надходжень майже на 1,4 мільярда доларів США, а українська економіка втратить понад 25 тис. робочих місць, заявили в об’єднанні «Укрметалургпром».

Об’єднання підприємств «Укрметалургпром» звернулося до прем’єр-міністра України про необхідність введення тимчасової заборони експорту металобрухту, про це йдеться в листі « Укрметалургпром »до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

«З метою забезпечення подальшого розвитку провідної національної галузі, економічного зростання і національної безпеки України в цілому, просимо Вас, шановний Денис Анатолійович, підтримати позицію національного гірничо-металургійного комплексу і розглянути можливість якнайшвидшого впровадження тимчасової заборони експорту металобрухту з України до 31.12. 2023 », – йдеться в документі.

За словами об’єднання, в той час як сусідні країни посилюють захист внутрішнього ринку і виробників сталі, Україна стає найбільш незахищеним та доступним джерелом металобрухту, зокрема, для Туреччини – найбільшого в світі імпортера цієї сировини, яка, за підсумками, 2020 року ввезла 22 мільйони тонн брухту чорних металів.

В «Укрметалургпром» підкреслили, що металобрухт – це критична сировини для декарбонізації української металургії. Саме його використання дозволяє зменшити споживання первинної сировини і, за рахунок цього, дозволяє скоротити металургійні викиди CO на 60%, а також заощадити 1,4 тонн залізної руди і 740 кг вугілля на 1 тонні переробленої брухту.

«Вважаємо, що безконтрольний експорт металобрухту призведе до істотного уповільнення зростання економіки України: зокрема, дефіцит цієї сировини на внутрішньому ринку перевищить 0,5 мільйона тонн, з-за чого обсяг виробництва сталі скоротиться на 9,5%, а виробництво продукції металопереробних і машинобудівних галузей – на 3,8%. Ще більш критичним стане скорочення експорту готової продукції на 5,6%, що призведе до втрати валютних надходжень в Україну майже на 1,4 мільярда доларів США. Все це матиме негативний мультиплікативне вплив на ВВП України, зниження темпів зростання якого складе 0,4%, а українська економіка втратить понад 25 тис. робочих місць », – йдеться в листі.

 

metallurgprom.org