Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.02.2023

«Метінвест» планує збільшити потужність гірничо-видобувних комбінатів до мінімум 30%

Компанія вже відновила роботу Північного та Інгулецького ГЗК, які простоювали з липня 2022 року

Група «Метінвест» планує поступово збільшити потужність гірничо-збагачувальних комбінатів до мінімум 30% довоєнного рівня та зосередитися переважно на виробництві залізорудних окатишів.

Про це GMK Center повідомила пресслужба компанії.

Компанія вже відновила роботу Північного та Інгулецького гірничо-збагачувальних комбінатів, які простоювали з липня 2022 року. Зазначається, що комбінати ввели в експлуатацію наприкінці минулого року. Таким чином, усі чотири ГЗК, зокрема Центральний та Південний ГЗК, працюють та виробляють продукцію.

«На початку 2023 року український уряд дозволив звільнити імпорт електроенергії з ЄС від обмежень щодо нормування, щоб полегшити місцевий дефіцит енергоресурсів. «Метінвест» вирішив використати цю можливість для організації закупівель імпортної електроенергії для власних потреб, що дозволяє збільшити квоти на постачання е/е. Це позитивно вплинуло на роботу Групи», – йдеться у пресрелізі.

Відповідне рішення також забезпечило більш стабільну роботу на металургійних комбінатах «Каметсталь» та «Запоріжсталь», які працюють із двома доменними печами кожний. «Метінвест Покровськвугілля» зараз працює на 80% довоєнної потужності.

«Повний ступінь впливу подій в Україні на активи «Метінвесту» загалом залишається невідомим. Це значною мірою залежатиме від тривалості та масштабів війни, а також прямої дії війни на виробничі активи Групи», – додає компанія.

Зазначимо, обсяги виробництва на ГЗК «Метінвесту» значно скоротилися через війну в Україні. Зупинка маріупольських металургійних комбінатів з кінця лютого 2022 року значно скоротила внутрішньогрупове споживання залізорудної сировини та локальний попит. Окрім того, на обсяги виробництва негативно вплинули експортні логістичні обмеження на тлі блокування портів Чорного моря.

Для мінімізації запасів залізорудної продукції Група оголосила про тимчасове зупинення видобутку на Південному, Інгулецькому та Північному гірничо-збагачувальних комбінатах. Перші два зупинили з 1 липня 2022 року, а Північний ГЗК – в середини липня. Працюючим залишався тільки Центральний ГЗК, але зі зменшенням потужності.

В листопаді 2022 року «Метінвест» повідомив про відновлення роботи Південного ГЗК після 4-місячного простою.

Як повідомляв GMK Center, у січні 2023 року українські гірничодобувні компанії збільшили експорт залізної руди на 21,2% у порівнянні з груднем 2022-го – до 927,4 тис. т. На покращення показників українського експорту, ймовірно, вплинуло поступове відновлення роботи європейських металургійних компаній, які призупинили виробництво у другому півріччі минулого року через несприятливу кон’юнктуру ринку та зростання вартості енергоносіїв.

Зокрема, на початку 2023 року словацька US Steel Kosice відновила роботу усіх трьох доменних печей, які не працювали з вересня та листопада 2022-го. Про перезапуск виробництва повідомляють також Liberty Steel, яка має завод у Румунії, Бельгії, Польщі, ArcelorMittal, яка з кінця літа 2022 року призупинила близько 7 млн т річних потужностей у Європі та інші європейські компанії.

У січні 2023-го ГМК України експортував 28,6% залізної руди до Словаччини, 28,5% – до Чехії та 20,1% – до Австрії.

 

gmk.center