Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 22.02.2021

Мінекономіки бере активну участь у масштабній цифровій трансформації України

18 лютого відбулась презентація дашборду з відкритим доступом до всіх державних цифрових проектів. Перелік включає 94 проекти з чітко визначеними дедлайнами та відповідальними особами, 6 з них реалізуються та координуються Мінекономіки.

“Цифрові ініціативи Мінекономки – це  масштабні проекти, які спрямовані на розбудову цифрової економіки, покращення бізнес-клімату та підвищення конкурентоспроможності України на глобальних ринках. Відкрити власну справу, отримати дозвіл та перевірити інформацію – ці послуги мають бути доступні для українців онлайн, без черг, зайвих документів та зайвої втрати часу”, – зазначив Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

Так, до ключових цифрових проектів Міністерства належать:

  • Е-підприємець

Проект передбачає впровадження комплексних електронних послуг з реєстрації бізнесу за найбільш масовими видами економічної діяльності за однією заявою, а також автоматизацію проведення торговельних розслідувань.

Наразі, в Україні більшість видів економічної діяльності зарегульовано. Наприклад, для відкриття деяких видів бізнесу потрібно відвідати понад 6 органів влади й отримати відповідні дозволи та висновки. Проект е-підприємець дозволить покращити умови ведення бізнесу та підвищить інвестиційну привабливість України.

  • Е-дозвіл

Проект передбачає створення для  бізнесу зручного інтерфейсу, через який можна подавати заявки та отримати всю дозвільну документацію, яку видають органи влади. Підприємці зможуть відстежити заявки, переглянути стан їх опрацювання та звертатися зі скаргами в разі потреби. Крім того, бізнес отримає можливість перевірити строки дії ліцензій та дозволів, які має юридична особа. Це сприятиме налагодженню взаємодії між державою і бізнесом, зменшенню корупційних ризиків та адміністративних бар’єрів для бізнесу.

  • Е-споживач

Проект передбачає створення зручного механізму подання скарг споживачів онлайн та служби підтримки для їх розгляду, систематизації, контролю за їх вирішенням.

  •  Е-держпідприємства

Проектом запроваджується електронна звітність державних компаній, автоматизація збору інформації про їх діяльність та формування відповідних аналітичних матеріалів. Моніторинг та аналіз діяльності підприємств дозволить органам влади приймати ефективні управлінські рішення, зменшить корупційні ризики та підвищить якість управління державним та комунальним секторами економіки України.

  •  Е-зайнятість

Проект спрямований на  підвищення інформатизації державних соціальних послуг, наближення їх до європейських стандартів. Безробітні отримають якісний сервіс щодо онлайн реєстрації в Службі зайнятості. Допомога по безробіттю призначатиметься на 8-й день з дня реєстрації особи як безробітної – у разі відсутності відповідної роботи.

  •  Е-продукти

Проект передбачає запровадження електронних послуг з реєстрації операторів потужностей ринку та проведення експертиз, видача електронних сертифікатів та дозволів. Також буде створена інтерактивна публічна система з доступом до інформації щодо вимог безпеки до харчових продуктів та доступ до зовнішніх ринків.

“Ми маємо створити зручні цифрові сервіси для бізнесу та громадян, а також забезпечити прозорість надання державних послуг. Це дозволить сформувати довіру до держави та покращити бізнес-клімат України”, – зазначив заступник Міністра  з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ігор Дядюра.

З повним переліком урядових  цифрових проєктів можна ознайомитись за посиланням: https://plan2.diia.gov.ua/projects

Джерело: Урядовий портал.