Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 18.10.2019

Мінекономіки проти невідшкодування ПДВ при експорті зернових та технічних культур

17 жовтня заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький провів брифінг, на якому роз’яснив позицію Мінекономіки щодо відшкодування ПДВ при експорті зернових та технічних культур.

Про це повідомляється на сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Тарас Висоцький зазначив, що нещодавно народним депутатом було внесено поправку до проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», яка передбачає можливість збільшення доходів державного бюджету від податку на додану вартість. Проте, збільшення таких доходів передбачається шляхом звільнення від оподаткування операцій з вивезення в митному режимі експорту зернових та технічних культур замість оподаткування таких товарів за нульовою ставкою (орієнтовний обсяг збільшення надходжень – 40 млрд грн).

“Запровадження такої норми створить усім суб’єктам господарювання, що займаються рослинництвом, включаючи дрібних та середніх підприємців, несприятливі, дискримінаційні умови діяльності у порівнянні з іншими сільськогосподарськими товаровиробниками. Окрім того, запропоновані зміни будуть суперечити частині третій статті 42 Конституції України, відповідно до якої держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності, а також не допускає неправомірне обмеження конкуренції та недобросовісну конкуренцію”, – зазначив Тарас Висоцький.

Також заступник Міністра наголосив, що більша частина зібраного врожаю експортується у непереробленому вигляді, в результаті ціни внутрішнього ринку визначаються цінами на світовому за вирахуванням витрат на логістику і експорт. Відповідно, невідшкодування ПДВ при експорті зернових та технічних культур призведе до зниження на них внутрішніх закупівельних цін на 18-20 %, що негативно вплине на економічну ефективність їх вирощування, знизиться прибутковість, в першу чергу у дрібних та середніх сільгоспвиробників.

“Серед пріоритетних напрямків роботи Уряду є запровадження прозорого обігу земель, до початку якого ми маємо ретельно підготуватися, створивши максимально сприятливі умови для всіх учасників цього процесу. У свою чергу, зміни що пропонуються призведуть до зменшення обігових коштів у дрібних та середніх сільгосптоваровиробників, що знизить їх конкурентну спроможність при можливості купівлі землі. Тож Мінекономіки не підтримує дану поправку”, – зазначив Тарас Висоцький.

Також Тарас Висоцький додав, що у разі прийняття цієї поправки аграрії недоотримають біля 50 млрд гривень від реалізації вирощених зернових та технічних культур.

Довідково

У 2018 році експорт основних сільськогосподарських культур становив 46,3 млн тонн на суму 9,078 млрд дол. США (без ПДВ) або 248 млрд гривень. У січні липні 2019 року експортовано 32,3 млн тонн на суму 6,0 млрд дол. США (без ПДВ) або 62 млрд гривень.