Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.10.2020

Міненерго підтримує розвиток електромобільності та автомобільної зарядної інфраструктури в Україні

Заступник Міністра енергетики з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков провів онлайн-нараду із представниками Програми ООН з навколишнього середовища та Міжнародною академією стандартизації.

Програма ООН з навколишнього середовища (UN Environment) спільно із Міжнародною академією стандартизації (ISA) та Європейським банком реконструкції та розвитку (EBRD) готують проект GEF7 Electric Mobility Project.

Україна, поряд з іншими 29 країнами, була включена до першої глобальної EV ініціативи в рамках GEF7 Electric Mobility Project. Основними пріоритетами глобальної ініціативи є питання належного функціонування електричних мереж в країні, підтримка розвитку відновлюваних джерел енергії для потреб транспортного сектору країни, з метою його декарбонізації тощо.

Національна транспортна стратегія України 2030 визначає реалізацію низки заходів, виконавцем яких буде Міненерго. Серед них: впорядкування питання підключення зарядної інфраструктури до енергомережі, моніторинг та збір даних споживання електричної енергії зарядними станціями та ін.

Під час наради були обговорені такі передумови для посилення підтримки E-mobility в Україні:

• Енергозалежність – Україна імпортує левову частку нафтопродуктів, які споживаються транспортним сектором, що впливає на національну та економічну безпеку;

• Зміна клімату – автомобільний транспорт є найбільш суттєвим джерелом забруднення атмосферного повітря;

• Законодавство – відсутня належна нормативна база, яка визначає базові критерії розвитку автомобільної зарядної інфраструктури в Україні;

• Енергомережа – відсутність можливості моніторингу споживання електричної енергії автомобільними зарядними станціями, візуалізація отриманих даних для можливості балансування мережі електричної енергії та управління попитом.

Основними цілями співпраці Міненерго та Проекту для реалізації Національної транспортної стратегії Україні є:

1. Розробка відповідної нормативної бази та технічних вимог для розвитку автомобільної зарядної інфраструктури в Україні.

2. Розробка інтерактивної мапи із зазначенням найбільш сприятливих місць встановлення автомобільних зарядних станцій.

3. Розвиток належної інфраструктури, зокрема мережі швидкісних зарядних станцій для електромобілів на автомобільних шляхах національного значення.

4. Запровадження системи моніторингу та збору даних щодо споживання електричної енергії автомобільними зарядними станціями.

5. Впровадження заходів стимулювання населення для переходу на електромобілі.

Джерело: Урядовий портал.