Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 17.02.2021

Міненерго та JRC провели спільний тренінг з реагування на кризові ситуації на ринку газу

Міністерство енергетики та спільний дослідницький центр Генерального директорату Європейської Комісії (JRC) провели тренінг для розробки спільних механізмів і обміну знаннями про ринок природного газу і газову інфраструктуру України.

Під час навчань було оцінено стандарти поведінки та проаналізовано сценарії ризиків у разі настання кризової ситуації на ринку природного газу в Одеській області.

«Такі спільні тренінги дають можливість відпрацювати можливі кризові ситуації та сценарії реагування на них. Ці заходи пройшли успішно, наші спеціалісти та колеги з профільних установ та компаній вдало подолали змодельовані кризи. Тож можна стверджувати, що наші газовики готові до будь-яких складних ситуацій. Проте, сподіваємося, що вони не настануть», – зазначив заступник Міністра енергетики Максим Немчинов.

Окремо увагу приділили питанням кібербезпеки у подоланні кризових ситуацій.

«Кібербезпека є невід’ємною складовою безпеки постачання. В умовах віддаленої роботи, яка вже стала усталеною практикою у більшості компаній та установ, координація міжнародної діяльності у випадку аварій, керування технологічними системами відбувається через інтернет, за допомогою інтернет-протоколів передачі даних. Достатньо надійний рівень кібербезпеки дозволить значно автоматизувати процеси, зменшити ризики мережевих загроз, і створити систему, яка самостійно буде вирішувати, які алгоритми застосовувати у тій чи іншій кризовій ситуації», – зазначив заступник Міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Євген Владіміров.

Варто зазначити, що в 2015 році Міненерго розробило та затвердило правила про безпеку постачання природного газу (наказ 02.11.2015  № 686, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 30 листопада 2015 р. за № 1489/27934), які є обов’язковими для виконання всіма суб’єктами ринку природного газу. Ці правила встановлюють мінімальні норми безпеки постачання природного газу та визначають заходи, що мають вживатися у кризовій ситуації. Правила оновлюються щороку 1 вересня і публікуються на офіційному сайті.

Також в 2015 році Міністерство розробило і, за результатами консультацій з суб’єктами ринку природного газу, представниками споживачів та за погодженням з НКРЕКП, затвердило Національний план дій (наказ від 02.11.2015  № 687, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23 листопада 2015 р. за
№ 1458/27903), що є обов’язковим для виконання всіма суб’єктами ринку природного газу.

Нацплан визначає рівні кризової ситуації, а також систему заходів реагування для кожного рівня, обов’язки суб’єктів ринку природного газу, завдання та повноваження відповідних органів влади, механізми співпраці з відповідальними органами інших держав, зокрема, сторін Енергетичного Співтовариства тощо. Національний план також щорічно оновлюється та оприлюднюється.

Джерело: Урядовий портал.