Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 09.04.2021

Міненерго України пропонує звільнити від сплати екологічного податку біопаливо

Міністерство енергетики України пропонує встановити нульову ставку екологічного податку на викиди СО отримані в результаті спалювання біопалива.

Міністерство енергетики України оприлюднило для громадського обговорення проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо встановлення нульової ставки податку на викиди двоокису вуглецю для установок, якими здійснюються такі викиди в результаті спалювання біопалива» .

«Пропонується встановити нульову ставку екологічного податку для установок, які внесені до реєстру установок, що використовують виключно біопаливо. Створення і ведення реєстру установок, що використовують біопаливо як єдиний вид палива, буде здійснюватися Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів », – йдеться в повідомленні прес-служби міністерства.

За словами Міненерго, прийняття законопроекту сприятиме збільшенню виробництва енергії з біопалива в Україні та подальшого переходу підприємств від викопних видів палива (вугілля, газу, торфу) на використання цього виду палива виробляється з біологічно поновлюваних джерел органічного походження.

За інформацією відомства, зараз підприємства та інші суб’єкти господарювання, які спалюють біопаливо на стаціонарних джерелах забруднення, так само платять податок за викиди двоокису вуглецю в розмірі 10 гривень за тонну, так само, як і інші суб’єкти господарювання, які спалюють інші енергоносії і здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Однак такий стан речей не відповідає світовій практиці. Згідно Методологій механізму чистого розвитку Рамкової конвенції Організації Об’єднаних Націй про зміну клімату, біопаливо вважається СО нейтральним паливом, адже при його спалюванні двоокису вуглецю утворюється стільки, скільки було поглинуто рослинами під час росту.

В Міненерго нагадали, що у всіх країнах-членах ЄС податки на викиди двоокису вуглецю при виробництві енергії також не застосовуються. Наприклад, в Данії стягуються податки на виробництво, переробку, зберігання викопних палив для опалення, зокрема енергетичний податок на нафтопродукти, вугілля, лігніт і кокс або податок на СО з окремих енергопродуктів, однак біопаливо звільнено від оподаткування.

metallurgprom.org