Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 19.06.2020

Мінрегіон підтримує законопроєкт щодо порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг

18 червня заступник Міністра розвитку громад та територій України Наталії Хоцянівської взяла участь у спільному брифінгу депутатів Верховної Ради України, авторів законопроєкту №3613 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг».

Коментуючи проєкт закону, Наталія Хоцянівська зазначила, що за даними Державної служби статистики України заборгованість населення за спожиті житлово-комунальні послуги станом на 1 травня 2020 року становила 63,1 млрд грн.

За її словами, в поточному році пільг і субсидій на сплату ЖКП в державному бюджеті передбачено 39 млрд грн. Отримують пільги і субсидії 5 млн домогосподарств – це третина всіх домогосподарств України. Решта споживачів мають достатній рівень доходів, виходячи з того, що вони не звернулись за отриманням субсидій, тому повинні самотужки проводити розрахунки за надані послуги.

«Враховуючи те, що заборгованість населення досить значна, Мінрегіон підтримує зареєстрований в ВРУ законопроєкт №3613. Адже його норми передбачають розстрочення заборгованості, яка буде обліковуватися за споживачем комунальних послуг на 1 жовтня поточного року, рівними частинами протягом 60 місяців. Тобто протягом п’яти наступних років.

Крім того, ми маємо усвідомлювати такий чинник: є певна частина заборгованості, яка некоректно нарахована для споживача. І він не проводить розрахунки, насамперед, не погоджуючись з тими сумами, які йому нараховані та пред’явлені до сплати. Саме цим законом такі взаємовідносини будуть урегульовані. Буде проведена інвентаризація цієї заборгованості із залученням постійно діючих комісій при органах місцевого самоврядування, які визначать безпідставність цих нарахувань і ці суми мають бути або перераховані, або списані саме надавачами послуг», – зазначила заступник Міністра.

Джерело: Урядовий портал.