Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 20.03.2023

Молдова спрощує транзит залізничних вантажів з України

Передбачається усунення подвійного або потрійного контролю митних і прикордонних органів

Уряд Молдови погодив рішення щодо спрощення процедур транзиту залізничних вантажів. Про це повідомляє Rail.insider із посиланням на інформацію Міністерства інфраструктури та регіонального розвитку країни.

Змінений протокол угоди щодо діяльності залізничного транспорту між сторонами схвалили після завершення відповідних переговорів. Передбачається усунення подвійного, а на окремих дільницях – потрійного контролю митних і прикордонних органів.

Як зауважили в міністерстві, таким чином будуть спрощені процедури залізничного транзиту вантажів територією України із призначенням до Молдови та Румунії та територією Молдови з призначенням до України та Румунії. Це дасть змогу збільшити обсяг залізничних перевезень.

Молдова планує зміну логістичних ланцюжків і переорієнтацію вантажоперевезень з автотранспорту на залізницю. У міністерстві вважають, що таким чином зменшиться навантаження на дороги Молдови, що призведе до збільшення обсягів транзитних вантажів територією країни та матиме позитивний вплив на її економіку.

Як зазначила міністр інфраструктури та регіонального розвитку Молдови Лілія Дабіджа, проєкт вносить зміни щодо скасування контролю митних і прикордонних органів України на станції Рені. Це сприятиме скороченню часу транспортування вантажів з/до портового комплексу Джурджулешти або Румунії та матиме позитивний вплив на кінцеву вартість товарів, які експортуються або імпортуються бенефіціарами з Молдови, зменшуючи транспортні витрати.

Нагадаємо, що Молдова прискорить ремонт колії до кордону з Україною. У країні здійснюються ремонтні роботи на ділянці залізниці Бендери – Кеушани – Басарабяска – Етулі – Джурджулешти. Проєкт передбачає капремонт близько 80 км та поточний ремонт близько 153 км колії. Після завершення робіт вантажні поїзди на відповідній ділянці курсуватимуть зі швидкістю близько 90 км/год.

Україна відновила рух на двох ділянках залізниці на кордоні з Польщею: Держкордон – Старжава – Хирів – Нижанковичі – Держкордон (лінія 102) та Хирів – Самбір. Зокрема, УЗ відремонтувала майже 70 км колій, оновила 10 мостів на цих ділянках. Окрім того, у 2023 році Україна продовжить розвивати логістику на кордоні з ЄС – ідеться про відкриття нових пунктів пропуску на кордоні з Євросоюзом та збільшення пропускної здатності наявних.

 

gmk.center