Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 31.03.2021

МВФ не радить Україні повертатися до контролю над цінами на газ

Повернення до контролю над цінами на газ є не лише вкрай неефективним способом субсидування домогосподарств, але й призводить до зловживання ресурсами через корупцію і стримування впровадження енергоефективності.

Про це в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна” заявив голова представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман.

“Існує – і буде існувати – значна частина українського населення, яка не може покрити витрати на газ, тепло, гарячу воду і електроенергію.

Найефективніший спосіб підтримати ці домогосподарства – ідентифікувати їх і надати їм фінансову підтримку через бюджет, щоб вони могли оплатити власні комунальні рахунки”, – зазначив Люнгман.

Він уточнив, що цей інструмент підтримки існує у формі програми субсидій домогосподарствам.

“Ми підтримуємо цю програму”, – додав він.

За його словами, інше питання є структурним – який найбільш ефективний спосіб організації газового ринку.

“Починаючи з 2015 року, здійснюються комплексні зусилля для переходу до відкритого і конкурентоспроможного ринку газу як на оптовому, так і на роздрібному рівні. Досягнуто значного прогресу, але цілком функціональний ринок побутового газу ще не створений.

Надання домогосподарствам вибору між широким асортиментом продуктів, включаючи контракти з фіксованою ціною, є одним з багатьох необхідних заходів”, – сказав Люнгман.

Голова представництва МВФ в Україні заявив, що фінансові дисбаланси в електроенергетичному секторі викликають занепокоєння.

За його словами, існує нагальна потреба у визначенні додаткових фінансових ресурсів для електроенергетичного сектора.

“Важливою частиною цього є мобілізація фактичних джерел доходів. Просто запозичити більше не є життєздатним рішенням поточного дисбалансу”, – підкреслив Люнгман.