Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 13.04.2023

Ми хочемо зрозуміти системні проблеми бізнесу і надати імпульс їх найскорішому вирішенню, – Юлія Свириденко під час зустрічі з членами ТППУ

Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко обговорила з представниками українського бізнесу нагальні економічні питання, які найбільше турбують підприємців. На зустрічі з членами  Торгово промислової палати України (ТППУ) мова йшла про грантове фінансування, кредитування підприємств, підтримку експортерів відшкодування ПДВ, завищення митної вартості товарів, обмеження, пов’язані із перерахуванням валюти за кордон, бронювання та багато інших тем, які стали актуальними під час війни.

«Під час кожної зустрічі з бізнесом я не втомлююсь дякувати всім підприємцям, які не припинили працювати і сплачувати податки під час війни. Саме за рахунок ваших податків фінансуються Збройні Сили України, адже міжнародну фінансову підтримку ми не можемо використовувати для цих цілей. Під час таких зустрічей ми хочемо зрозуміти системні проблеми бізнесу і надати імпульс їх вирішенню. Якщо в минулому році нашою задачею було виживання в умовах війни, то цього року ми маємо перейти до хоч і невеликого, але сталого зростання економіки», – заявила Юлія Свириденко.

Одними із найбільш хвилюючих питань від підприємців членів ТППУ були теми фінансування грантів на переробку та програми пільгового кредитування «5-7-9%». Адже підприємцям потрібні дешеві і довгі гроші, як на відновлення знищених підприємств, так і на програму модернізації виробництв в рамках адаптації до екологічних норм ЄС.

«Ми зараз працюємо над залученням фінансування грантових програм від зовнішніх кредиторів. У нас регулярно проходять зустрічі за ЄІБ, DFC та іншими установами, під час яких ми розробляємо нові механізми фінансової підтримки бізнесу, який потребує грошей на відновлення та збільшення обсягів фінансування та грантової підтримки. Щодо фінансування екологічної модернізації, то тут ми хотіли би піти шляхом Польщі, яка отримала доступ до структурних фондів ЄС, які призначені для фінансування таких програм. Перемовини щодо цього тривають», – розповіла Юлія Свириденко.

Також були обговорені теми підтримки експортерів та вирішення проблем, що виникли у них в торгівлі з Узбекистаном та Туркменістаном, адже через війну немає можливості виконувати умови двосторонніх договорів про Зону вільної торгівлі з кожною з цих країн через те що імпортери і експортери не можуть заключати прямі договори.

Також піднімалися питання про бронювання підприємців окремих галузей. Виявилось, що перевізники не можуть виконати умови, щоб отримати бронювання для своїх працівників. В Міністерстві економіки пообіцяли розглянути відповідні зміни в правила бронювання.

Представники забудовників цікавились, коли на повну запрацює програма пільгових кредитів єОселя, адже вона може вирішити питання замороженого через війну будівництва. За словами Юлії Свириденко, програма має стартувати на повну найближчим часом.

Також Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко запропонувала експортерам надавати до Уряду свої портфельні пропозиції щодо розширення експорту в ті чи інші країни – під час закордонних візитів урядові делегації будуть передавати їх потенційним партнерам.

Також під час зустрічі були обговорені проблеми обходу норми про локалізацію під час закупок через Прозорро та питання пом’якшення валютного контролю. Окремо піднімались питання боргів за послуги постачання електроенергії, води та газу, які виникли під час окупації, а також стягнення банківських відсотків з підприємців за період, коли вони перебували на окупованих територіях.

«Зараз Уряд розробляє відповідний законопроект, який має вирішити ці болючі для підприємців питання», – запевнила Юлія Свириденко.

Окремо вона запросила до відновлення діалогу між представниками харчової промисловості із рітейлерами. Сторони дійшли згоди, що найближчим часом буде проведено спільне трьохстороннє обговорення проблеми відстрочки оплати за поставлені до супермаркетів товари.

 

www.me.gov.ua