Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 19.05.2023

Микола Сольський: в Україні достатньо сировини для розвитку агропереробки

В Україні достатньо сировини для агропереробки і вона буде ще збільшуватись, особливо після завершення війни. Цей процес буде вигідний для агропереробників, а продукція конкурентна на ринку. Наголосив Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський під час онлайн-форум «FIT for Ukraine: Агропереробка».

У заході також взяв участь перший заступник Міністра Тарас Висоцький.

За словами Міністра, свідченням високої конкурентності українського агроринку стали події останніх двох місяців. Йдеться про дискусії з європейськими країнами щодо експорту в Європу нашої агропродукції.

«ЄС прийняв для себе рішення, що Україна буде разом із європейською спільнотою і відповідно європейські ринки повинні бути відкритими для нас. Тому найближчий рік-два ми матимемо предметну дискусію щодо деталей цієї взаємодії за участі керівництва держави, уряду та аграрної спільноти», — зауважив Міністр.

Микола Сольський пояснив, що відкриття нових ринків, які будуть платоспроможні, з хорошими технологіями, з чіткими правилами, в яких живуть сотні мільйонів людей, стимулюватиме нашу агропереробку. Зокрема, її розвитку вже сприяло прийняте Європарламентом рішення щодо продовження зони торгівлі з ЄС, яке передбачає скасування квот і мит на український експорт.

«Наші аграрії тут зреагували швидко, переробники в тому числі. Ми почали досить активно продавати свою продукцію в ЄС, і кожен з нас розуміє, що ці можливості надалі розвиватимуть цей сектор», — сказав Міністр.

Для тих, хто прийняв рішення займатися агропереробкою також очікують спрощенння в контексті лібералізації земельного законодавства.

«Протягом останніх 2-3 років було прийнято найбільшу кількість нормативно-правових документів, пов’язаних з ринком землі, спрощенням зміни цільового призначення тощо. Однак, на мою думку, цього не достатньо і ми наразі цю роботу продовжуємо. Сподіваюся, до осені ми завершимо її одним або двома великими законопроектами. Нам потрібно вирізнятися на фоні інших країн, які вважаються прогресивними з точки зору ведення бізнесу в частині земельних відносин», — резюмував Микола Сольський.

Перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький у свою чергу акцентував на необхідності інвестицій в розвиток логістичних ланцюжків, не тільки річкових, а й залізничного та авто сполучень, з метою налагодження безперебійного потоку експорту агропереробки. Він також наголосив на важливості розвитку ринку біопалива в Україні й відповідно підтримки сталого виробництва.

«Інші країни готові платити, наприклад, за біометан, вироблений насамперед із відходів. Ми це всіляко підтримуємо й запрошуємо бізнес долучатися та продовжувати розвиток цього напрямку», — зазначив Тарас Висоцький. Крім того, він додав, що наразі в Мінагрополітики готуються до перемовин щодо продовження угоди про вільну торгівлю з ЄС, вона відбуватиметься на найвищому рівні.

 

minagro.gov.ua