Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 02.04.2020

Митниця почала стежити за переміщенням морських вантажів онлайн

Нова митниця приєдналася в тестовому режимі до блокчейн-платформи TradeLens.

Центральний апарат Державної митної служби отримав доступ до кабінету, який дозволяє відстежувати онлайн логістику контейнерів, а також бачити їх супровідні документи ще до прибуття товарів в Україну.

Про це пише mind із посиланням на пресслужбу органу.

«TradeLense – спільний проект датського транспортного конгломерату Maersk та американської IT-корпорації IBM. Це свого роду блокчейн-платформа, якою користуються понад 150 учасників для організації контейнерної логістики та відстеження вантажів», – зазначається в повідомленні.

У ДМС додали, що до екосистеми TradeLens входять більше 100 морських портів та портових операторів, більше 20 морських перевізників та інтермодальних операторів (перевізників, що транспортують товар кількома видами транспорту), більше десяти митниць інших країн та одна з провідних міжнародних банківських груп.

«Завдяки даним TradeLense митниця вже відправила на ретельнішу перевірку контейнер – перевищення ваги на 700 кг», – повідомили в ДМС.

Зазначається, що всі сторони ланцюжка морських вантажних перевезень вже зараз можуть відстежувати онлайн логістику кожного контейнера. Доступ до інформації у кожної сторони різний: хтось бачить усі етапи транспортування товару і зміни в ньому, а хтось – лише деякі з них. Найширший доступ мають відправник, отримувач і митниці (як у країні відправлення, так і у країні призначення).

Як наголошують у ДМС, у майбутньому митниця зможе аналізувати інформацію про транспортування товару з моменту появи відповідного замовлення, що має підвищити прозорість, ефективність та захищеність контейнерної логістики.

Окрім того, вантажі з низьким рівнем ризику проходитимуть митний контроль у портах швидше. Натомість блокчейн-платформа “сигналізуватиме” про вантажі, які потребуватимуть ретельнішої перевірки.

Зазначається, що наразі роботу блокчейн-платформи тестує головний офіс Нової митниці, але невдовзі доступ до неї отримають митниці, які мають вихід до портів. Робота у тестовому режимі триватиме близько року.